2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Növény

Egy növény az állatkert legújabb sztárja: szelfiző páfrány sokkolja a látogatókat

A londoni Zoológusok Társaságának állatkertje egy új, kifejezetten fotogén látványossággal bővült. Pete-nek hívják, az Élet az esőerdőben kiállítás lakóját, aki rendkívül barátságos és képes szelfiket készíteni magáról. Ez utóbbi pedig azért különösen fontos, mert Pete a faját tekintve egy páfrányféle, a vénuszfodorkák sorát erősíti.
 
 

Pete egy tudományos kísérlet résztvevője, amelynek során a tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy a növények anyagcseréje során létrejövő biológiai melléktermékekből lehetséges-e energiát kinyerni - írja a ZSL. Ezeket a földbe visszajuttatott melléktermékeket a talajban élő baktériumok lebontják, a folyamat során energiát termelve. A tudósok ezt az energiát próbálták meg, kétségkívül sikerrel csapdába ejteni. Az elgondolás alapja az volt, hogy ha ezt az energiát össze lehet gyűjteni speciális energiacellákban, és később különféle mérőeszközöket, szenzorokat és kameracsapdákat üzemeltetni vele.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A legtöbb erőforrás korlátos. Az elemek lemerülnek, időről időre ki kell őket cserélni, a napkollektorok működéséhez napfényre van szükség, ugyanakkor a növények az árnyékos helyeken is meg tudnak élni. A tisztán növényi energia azonban szinte korlátlan lehetőségekkel rendelkezik – mondta Al Davies, a londoni állatkert technológiai specialistája.

A tudósok Pete köré a holland Plant-E által létrehozott mikrobiális üzemanyagcellákat telepítettek, amelyek, működésüket tekintve olyanok, mint a kezdetleges akkumulátorok. Ezekhez az üzemanyagcellákhoz pedig egy, az amerikai mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat, az Xnor.ai által kifejlesztett, ultraalacsony energiaigényű kamerát kapcsoltak. A kamera olyan kevés energiát igényel, hogy egyetlen páfrány is képes működtetni. 

És nem is akárhogyan! Pete jelenleg 20 másodpercenként készít egy fotót, ami messze túlszárnyalta a tudósok várakozásait. Al Davies elmondta, hogy ezzel a módszerrel a kutatóknak lehetőségük nyílik a nehezen megközelíthető és barátságtalan élőhelyek megfigyelésére is úgy, hogy emberi jelenléttel nem bolygatják meg ezen a helyen a természetet. A szenzorok és kamerák pedig hasznos eredményekkel szolgálhatnak ezen élőhelyek működésének, valamint a klímaváltozás és az ahhoz hasonló volumenű fenyegetések pontosabb megértéséhez.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben