2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Hírek - Növény

Egyre aktívabbak a molyok és a dióburok-fúrólégy

Az érőfélben lévő szőlőt továbbra is károsítja a peronoszpóra, míg a gyümölcsfákat a különféle molyok rajzása veszélyezteti. Nagyon aktív a dióburok-fúrólégy is, kártétele folyamatosan növekszik - figyelmeztet növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos a magyarnovenyorvos.hu-n.
 
 

Az elmúlt időszakban országos kiterjedésű frontok nem vonultak át felettünk, de néhány zivatargócban felhőszakadás is előfordult, néhol jéggel együtt érkezett az ítéletidő. A jégverés miatt a károsodott gyümölcsösökben, szőlőkben a rothadási folyamatok megállítása érdekében soron kívüli permetezéseket kellett beiktatni.

A szőlőültetvényekben a csonkázás utáni hónaljhajtásokon továbbra is erőteljesen fertőz a szőlőperonoszpóra. Aki eddig nem védekezett, nehéz helyzetben van, mert a rendelkezésre álló készítményeknek hosszú az élelmezés egészségügyi várakozási ideje, több csemege- és borszőlő fajtán pedig már tart a szüreti időszak.


Az erőteljes harmatképződés és a kisebb esők miatt az érőfélben levő fajtákon a szürkerothadás fertőzés terjedése is aggodalomra ad okot, de ebben az esetben vannak rövid várakozási idejű gombaölő szerek. A kórokozók mellett tovább emelkedett az amerikai lepkekabóca és a szőlőkabóca által fertőzött terület, valamint a kígyóaknás szőlőmoly is egyre látványosabb tüneteket produkál a szőlő levelein.

Az út menti fákon és az elhagyott gyümölcsösökben az amerikai fehér szövőlepke hernyófészkei már messziről virítanak, bennük még zömében együtt találhatók a fiatal hernyók, de szétszéledésük már csak napok kérdése. A hernyófészkek kezelésével hatásosabban védekezhetünk a további károk megelőzése érdekében.

Az almamolyok rajzása ismét emelkedő tendenciát mutat a csapdák fogási adatai alapján, viszont a különböző levélaknázó molyok (almalevél aknázómoly, almalevél sátorosmoly, lombosfa fehérmoly) rajzása lecsengőben van, az idén már károkat csak elvétve okoznak. A barackmoly és a keleti gyümölcsmoly folyamatosan rajzik, ugyanez mondható el a nyugati dióburoklégy előfordulásáról is. A kártétel növekedésére utal, hogy a diófák alatt igen gyakori a lehullott termés, a burok alatt pedig a kártevő lárvái szívogatják a növény nedveit.

A korábbi évekhez viszonyítva a diófák lombozatán sokkal gyakoribb az UV sugarak által okozott napperzselés. A csapdák vadgesztenyeaknázó molyból napi szinten 100 feletti nagyságban fogják a lepkéket. Ha megfertőzik a fákat, védelem híján hamarosan egy levél sem marad rajtuk. A fák egyébként is betegek a korábbi fertőzéstől és a napégéstől.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu