Egyre aktívabbak a molyok és a dióburok-fúrólégy

agrarszektor.hu
Az érőfélben lévő szőlőt továbbra is károsítja a peronoszpóra, míg a gyümölcsfákat a különféle molyok rajzása veszélyezteti. Nagyon aktív a dióburok-fúrólégy is, kártétele folyamatosan növekszik - figyelmeztet növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos a magyarnovenyorvos.hu-n.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt időszakban országos kiterjedésű frontok nem vonultak át felettünk, de néhány zivatargócban felhőszakadás is előfordult, néhol jéggel együtt érkezett az ítéletidő. A jégverés miatt a károsodott gyümölcsösökben, szőlőkben a rothadási folyamatok megállítása érdekében soron kívüli permetezéseket kellett beiktatni.

A szőlőültetvényekben a csonkázás utáni hónaljhajtásokon továbbra is erőteljesen fertőz a szőlőperonoszpóra. Aki eddig nem védekezett, nehéz helyzetben van, mert a rendelkezésre álló készítményeknek hosszú az élelmezés egészségügyi várakozási ideje, több csemege- és borszőlő fajtán pedig már tart a szüreti időszak.


Az erőteljes harmatképződés és a kisebb esők miatt az érőfélben levő fajtákon a szürkerothadás fertőzés terjedése is aggodalomra ad okot, de ebben az esetben vannak rövid várakozási idejű gombaölő szerek. A kórokozók mellett tovább emelkedett az amerikai lepkekabóca és a szőlőkabóca által fertőzött terület, valamint a kígyóaknás szőlőmoly is egyre látványosabb tüneteket produkál a szőlő levelein.

Az út menti fákon és az elhagyott gyümölcsösökben az amerikai fehér szövőlepke hernyófészkei már messziről virítanak, bennük még zömében együtt találhatók a fiatal hernyók, de szétszéledésük már csak napok kérdése. A hernyófészkek kezelésével hatásosabban védekezhetünk a további károk megelőzése érdekében.

Az almamolyok rajzása ismét emelkedő tendenciát mutat a csapdák fogási adatai alapján, viszont a különböző levélaknázó molyok (almalevél aknázómoly, almalevél sátorosmoly, lombosfa fehérmoly) rajzása lecsengőben van, az idén már károkat csak elvétve okoznak. A barackmoly és a keleti gyümölcsmoly folyamatosan rajzik, ugyanez mondható el a nyugati dióburoklégy előfordulásáról is. A kártétel növekedésére utal, hogy a diófák alatt igen gyakori a lehullott termés, a burok alatt pedig a kártevő lárvái szívogatják a növény nedveit.

A korábbi évekhez viszonyítva a diófák lombozatán sokkal gyakoribb az UV sugarak által okozott napperzselés. A csapdák vadgesztenyeaknázó molyból napi szinten 100 feletti nagyságban fogják a lepkéket. Ha megfertőzik a fákat, védelem híján hamarosan egy levél sem marad rajtuk. A fák egyébként is betegek a korábbi fertőzéstől és a napégéstől.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13