2019. február 23. szombat Alfréd

Hírek - Növény

Elképesztő pusztítás: több helyen mindent letarolt a jég

Egyes területeken százszázalékos jégkár keletkezett a repcében, szójában és kukoricában Zala megyében. A vihar vasárnap és szerdán is lecsapott az ország nyugati részére.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Zala megyében a szerdai jégeső Kerkateskánd, Lovászi és Lenti-Máhonfa környékén okozott kárt a szántóföldi növényekben – közölte Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke. Babosdöbrétén a kukoricaföldeken jeleztek jégkárt, a vasárnapi jégeső pedig Hagyárosbörönd, Bagod és Zalaháshágyon környékén a repcében okozott 30–50 százalékos jégkárt.

A hétvégi 20–30 milliméteres eső inkább a kukoricának, napraforgónak és a szójának kedvez, a kalászosok közül legfeljebb a késői kalászosoknak segít valamelyest. Az aszályos idő miatt a gazdák idén a tavalyinál alacsonyabb termésátlagokra számítanak.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Zalában összesen 58 ezer hektáron kell betakarítani a termést. Az őszi árpa aratása már megkezdődött a megyében, a 2800 hektárnyi területen 5,2 tonna a hektáronkénti hozam. A csaknem 28 ezer hektáron termelt őszi búza hektáronkénti becsült termésátlaga 5,1 tonna, a 15,6 ezer hektáros repce várható hozama 2,6 tonna hektáronként.

A gazdáknak fokozott figyelmet kell fordítaniuk a napraforgó gomba- és rovarkártevőinek, a kukoricabogarak és a szója kártevők elleni védekezésre is – emelte ki a NAK megyei elnöke. Az értékesítésről elmondta, hogy az őszi árpa tonnánkénti ára 32–35 ezer forint között alakul, míg a búzáé 40–44 ezer forint tonnánként.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  Agrárium 2019

  Mezőgazdaság a gyakorlatban >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu