2021. március 1. hétfő Albin

Hírek - Növény

Elkerülhető lenne a klímakatasztrófa: reménykeltő kutatás látott napvilágot

Elkerülhető lenne a klímakatasztrófa és néhány évtized alatt stabilizálódna a hőmérséklet, ha elérnénk a nettó zéró kibocsátást – állítja egy, a Nature Climate Change-ben megjelent új kutatás, amelyről a The Guardian számolt be. A kutatók az eredményekhez elsősorban egyébként a Föld természetes folyamatait vették alapul, így az óceánok és az erdők szén-dioxid-elnyelő képességét.
 
 

Reménykeltő kutatás látott napvilágot, amely szerint néhány évtized alatt stabilizálódna a hőmérséklet, ha elérnénk a nettó zéró kibocsátást - írja a HVG. Nettó zéró kibocsátás, vagyis karbonsemlegesség alatt azt értjük, ha egy tevékenység ugyanannyi szén-dioxidot von ki a légkörből, mint amennyit megtermel. Már több mint 100 ország vállalta, hogy 2050-re karbonsemlegessé válik. Legutóbb Brazília köteleződött el, ám csak 2060-ig. 

A kutatók eredményei azért reménykeltőek, mert a korábbi kutatások szerint a hőmérséklet-emelkedés a jövő több generációjának a sorsát is megpecsételi, ha csak nem csökkentjük minél előbb és minél radikálisabban a kibocsátást. A tudósok szerint valamennyi hőmérséklet-emelkedés akkor is lenne, ha elérnénk a karbonsemlegességet, de néhány évtized alatt helyreállna a Föld hőmérséklete.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu