2021. szeptember 27. hétfő Adalbert

Hírek - Növény

Ezt írtuk és ez lett! - Tényadatok a betakarított terményekről

Az agrárszektor.hu a hivatalos eredmények publikálása előtt 1-5 héttel jelentetett meg olyan cikkeket, amelyekben a várható termés mennyiségével, minőségével, illetve az országos termés nagyságával foglalkozott. Nem hagyatkozhattunk másra, csak az olvasóink szemére és az országban gyűjtött, saját tapasztalatainkra. A várt és tényleges eredmények mégis meglepően jól fedik egymást.
 
 

Az őszi káposztarepce betakarítása befejeződött, a termésátlagok megyénként 2,5 tonna és 3,7 tonna között alakultak hektáronként, az országos átlag 2,9 t/ha lett az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) hivatalos statisztikai jelentése alapján, amelyet július 25-én hozott nyilvánosságra. Az agrárszektor.hu június 19-én, azaz 5 héttel a hivatalos eredmény előtt tette közzé becslését az idei termésmennyiségről és átlaghozamokról. Ebben a repce termésátlagát 2,8 t/ha-ra becsültük, ami csak egy hajszállal tér el a végső eredménytől.

Az őszi árpa aratása szintén befejeződött. Termésátlaga országos szinten 4,9 t/ha lett az AKI adatai alapján, azaz jóval szerényebben alakult, mint azt a termelők várták. Ezen a téren az agrárszektor.hu június 19-i becslése optimistának bizonyult: az 5,2 t/ha-os átlagot ekkor még nem tartottuk "lehetetlennek". Végül mégis csak a gazda szemét hízlalta az árpa, a zsebét kevésbé - hogy egy ismert szólást idézzünk, némiképp kifordítva. Becslésünk a repce és az őszi árpa országos átlaghozamára itt olvasható.

Ön pontosan becsülte?

Az őszi búza összes területe idén 950 ezer hektár volt - meglehetősen kicsi. Az utóbbi csaknem 100 évben mindössze ötször fordult elő, hogy a kenyérgabona termőterülete nem érte el az egy millió hektárt, a legutóbb éppen tavaly. Az AKI adatai szerint július közepéig a terület mintegy 80 százalékán fejeződött be az aratás. A július 25-én nyilvánosságra került adatok alapján az országos termésátlag 5,1 t/ha körüli lehet. A legalacsonyabb Bács-Kiskun megyében (4,2 t/ha), a legmagasabb Baranya megyében (6,2 t/ha). A búzaterméssel a hivatalos adatok megjelenése előtt egy héttel, július 18-án ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

Ebben a megkérdezett gazdálkodók 4 és 7 tonna közötti eredményekről számoltak be, de valamennyien azt jelezték, hogy kisebbek a szemek, kevesebb a learatott búza össztömege, mint amennyit ránézésre az állomány korábban mutatott. A várt és a mért eredmény között 15-25 százalékos szakadék tátongott. Ritka az olyan év, amikor a gazdák gyakorlott szeme ekkorát téved. Az agrárszektor.hu ebben a cikkben elsősorban a termelők árvárakozásaira koncentrált. Most már tudjuk: míg a termésmennyiséget felül-, addig az árakat alulbecsülték a megkérdezett gazdaságokban. Az agrárszektor.hu pedig "bölcsen" elkerülte, hogy állást foglaljon a kérdésben: ekkor már látszott, hogy ez az év kenyérgabona fronton nagy meglepetéseket ígér.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu