Foghatják a fejüket a gazdák: újabb probléma ütheti fel a fejét a magyar földeken

Foghatják a fejüket a gazdák: újabb probléma ütheti fel a fejét a magyar földeken

agrarszektor.hu
A napokban lehulló országos csapadék rendkívül sokat ér, sokfelé feltöltődik a talaj nedvességgel, a vegetáció pedig optimálisan fejlődhet. A hőmérséklet van elmaradva az ideálistól, főleg a nyári kapásnövényeknek lenne jó a melegebb időjárás. Az esős, párás idő a gombás megbetegedéseknek kedvez, a védekezést viszont nehéz időzíteni a vizes levél és a szél miatt. A folytatásban a mai nap mellett még főleg kedden és szerdán várható újabb eső, majd csökken a csapadék valószínűsége. Jelentősebb felmelegedés a héten egyelőre nem valószínű.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A múlt héten szerdától kezdődően több hullámban is nedves léghullámok érkeztek hazánk fölé, azóta minden nap esett több-kevesebb csapadék valahol az országban. Eső, zápor, zivatar egyaránt előfordult - írja a met.hu. Az elmúlt öt nap során a keleti országrészben nagy területen a 20 mm-t is meghaladja a lehullott csapadék, míg Baranya, Tolna és Fejér megyék egyes részein 5 mm alatt maradt. Ehhez jött még hozzá a ma leesett kiadós csapadék: a Dunántúlon ma délig sokfelé 20 mm fölött, a Duna-Tisza közén pedig 5-10 hullott. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege tegnapig még nagy területen 10-20 mm hiányt mutatott, de a mai csapadékkal már a legtöbb helyen elérjük az átlagot. A 90 napos összeg viszont szinte országszerte 30-60 mm-es hiányt mutatott tegnapig, mely a tavaszi, hosszan száraz időjárást jól jellemzi. A talaj felső rétegét (20 cm) tekintve északon és a Dunántúl nagyobb részén optimális a helyzet, főleg a mai csapadékkal gyakorlatilag telítetté vált a talaj ezen rétege. A legszárazabb talajú területek a főváros és a Jászság térségében fordultak elő tegnapig, de mára itt is sokat javult a helyzet. A mélyebb talajrétegek országszerte kellő nedvességet raktároznak még a téli időszakból. Bár a fagyosszentek fagyot nem hoztak, a hőmérséklet pár fokkal elmaradt az elmúlt napokban az átlagostól: a tartósabban felhős, csapadékos részeken csak 15, a napos részeken és napokon kevéssel 20 fok fölött alakultak a maximumok.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Ahol kellő nedvesség állt rendelkezésre a talajban, ott gyors fejlődésnek indult a vegetáció május eleje óta. Az őszi kalászosok a szárnövekedés fenológiai fázisában járnak, a repce pedig virágzik. Utóbbi növényt azonban megviselte az áprilisi hideg, melynek hatására a szokásosnál alacsonyabbak, és kevesebb elágazással rendelkeznek az állományok. Ezekre a növényekre is rendkívül jól jött az elmúlt napok csapadékosra fordult időjárása, melyet a termésmennyiségben fognak meghálálni. A napraforgó Miskolc térségében már jellemzően kisorolt, a vetés idejétől függően szikleveles és 2-4 leveles állapot között vannak az állományok. A kukorica jellemzően 1-3 leveles, de vannak még ki nem kelt táblák is. Az éltető csapadék után ezekre a növényekre most már meleg kellene. Egyre több gyümölcsfajtán mutatkozik a termés, de a hűvös, csapadékos időben a megbetegedések is jelen vannak. Az akácon Miskolc térségében 4 cm körüli a virágbimbó, még odébb van a méhészek által nagyon várt virágzás.

A folytatásban is marad a változékony, az átlagosnál kissé hűvösebb időjárás. Kedden északkeleten, szerdán főleg a déli megyékben várható újabb kiadós eső. Ezt követően csökken a csapadékhajlam, de záporok, zivatarok továbbra is kialakulhatnak. A csapadék mennyisége az előttünk álló héten a mai esővel együtt összességében nagy területen meghaladhatja a 20 mm-t. A talaj nedvességtartalma országszerte nő, sokfelé teljesen telítődik. Ez rendkívül kedvező hosszabb távon, a nyárra nézve is. A statisztikák szerint ugyanis az Alföldön a nyári csapadék mennyiségét növeli a tavaszi végi esős idő, a nedves talaj, azaz esős május esetén kisebb a nyári aszály valószínűsége. A hőmérséklet maximuma a héten csak 20 fok körül várható, de a tartósan borult részeken (kedden északkeleten, szerdán délen) csak 15 fok körül alakul. A levegő páratartalma gyakran és tartósan lesz 70-80% fölött, ez pedig a gombás megbetegedéseknek továbbra is kedvezni fog. A növényvédelmi munkákat a csapadék mellett a szél is hátráltatni fogja, mely főleg kedden és csütörtökön támad majd föl.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03