Fordulat a glifozát ügyében: új hírek érkeztek a hatalmas vitát kavaró hatóanyagról

Fordulat a glifozát ügyében: új hírek érkeztek a hatalmas vitát kavaró hatóanyagról

agrarszektor.hu
Feszített ütemben halad az előkészítő szakmai munka annak érdekében, hogy a glifozát hatóanyag európai uniós státuszának megújításáról időben döntés születhessen. A négy előkészítő tagállam határidőre elkészítette jelentéstervezetét, melyben, az eddigi tudományos adatok alapján, a hatóanyag megújítására tettek javaslatot.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A glifozát hatóanyag státuszának megújítására vonatkozó kérelem szakmai értékelését négy tagállam (Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország) közösen végzi - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az uniós jogszabályok alapján meghatározott adatkövetelmények és az egységes értékelési alapelvek szerint összeállított jelentéstervezet - a tagállami hatóságok összehangolt szakmai együttműködésének köszönhetően - határidőre elkészült.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A megújítási folyamat következő szakaszában az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), valamint a hatóanyag harmonizált osztályozásának felülvizsgálatával kapcsolatos feladatok ellátása tekintetében az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) folytatja a megkezdett munkát. Amint a két uniós testület a jelentéstervezetet formai és tartalmi szempontból megfelelőnek ítéli, honlapján elérhetővé teszi és nyilvános konzultációra bocsátja.

A nyilvános konzultáció előreláthatóan 2021. szeptember elején indul, ezt követően két hónap áll majd rendelkezésre, hogy bárki szakmai észrevételt tegyen a mintegy 11 ezer oldalas tervezettel kapcsolatban. Az észrevételek alapján a jelentéstervezetet, amennyiben szükséges, a négy tagállami hatóság szakemberei módosítani fogják.

Az eddigi adatok alapján a jelentéstervezet a glifozát hatóanyag megújítására tesz javaslatot. Kiemelendő, hogy az összes rendelkezésre álló, releváns adatot és információt figyelembe véve, az értékelő tagállamok továbbra sem találtak bizonyítékot arra, hogy a hatóanyag rákkeltő (karcinogén) volna, vagyis ezen besorolására véleményük szerint nincs szükség.

Az ECHA által koordinált, harmonizált osztályozási vélemény várhatóan 2022 nyár elején lesz elérhető, a szakmai értékelést lezáró EFSA összefoglaló jelentés pedig jövő őszre készül el a tervek szerint. E kettő szolgál majd a hatóanyag megújításához kapcsolódó döntéshozatali eljárás alapjául. A végső döntés meghozatala mindenképpen a glifozát hatóanyag jelenlegi státuszának lejárati ideje, azaz 2022. december 15. előtt esedékes.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?