Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a magyar szamócát a piacokon

Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a magyar szamócát a piacokon

agrarszektor.hu
Idén a 9. héten, azaz március elején jelent meg az import szamóca a Budapesti Nagybani Piac kínálatában, a magyar szamóca pedig majdnem egy hónapra rá követte. A 14. héttől kezdve a hazai és az import szamóca egyszerre van jelen a piacokon és a boltokban. Az import szamócából idén is a spanyol dominált Magyarországon, amiből - a kedvezőtlen tavaszi időjárás miatt - idén kevesebb termett, így a tavalyi árnál drágábban volt kapható az első időkben. Noha a magyar szamóca eredetileg 4 ezer forint/kilogramm termelői áron lépett be a piacra, mostanra a fogyasztói piacokon már jóval olcsóbban, a belépő árnak majdnem harmadáért kínálják a gyümölcs kilóját.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Spanyolországban a szamócatermés a tavaszi kedvezőtlen időjárás (tavaszi fagyok, jégeső, eső) miatt mintegy 6%-kal lehet kevesebb 2022-ben, mint egy évvel korábban. A FreshPlaza nemzetközi kitekintése szerint emiatt mérséklődött az export márciusban és áprilisban - olvasható az AKI PÁIR legfrissebb kiadványában. Lengyelországban az elmúlt években csökkent a szamóca termőterülete, 2021-ben az egy évvel korábbihoz képest 6%-kal kisebb területen, 35,5 ezer hektáron termesztik ezt a gyümölcsöt. Idén a termelői ár május közepén 30%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Ennek oka egyrészt a görögországi szamóca fokozott jelenléte az orosz-ukrán háború miatt, másrészt a fogyasztók gyengébb kereslete a termék iránt. Ettől függetlenül a lengyelek jó helyzetben vannak, lévén ők az Európai Unió egyik legnagyobb szamócatermesztői, illetve a világ vezető fagyasztottszamóca-exportőrei.

EZ IS ÉRDEKELHET

Németországban szakértők szerint - a kedvező időjárás miatt - bőséges a belföldi kínálat, ugyanakkor gyenge kereslet mutatkozik. A németországi nagybani piacokon a 20. héten a szamócát alacsonyabb áron kínálták, mint egy évvel korábban: a belföldi szamóca nagykereskedelmi ára 47%-kal 3,47 euró/kilogrammra csökkent, ezzel egyidőben az import termék ára is mérséklődött. Ennek oka az, hogy forrásországokban munkabérek lényegesen alacsonyabbak, amint arról Simon Schumacher, a Német Spárga- és Bogyósgyümölcs-termesztők Szövetségének elnöke is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Olaszország déli részén a kedvezőtlen időjárás és a munkaerőhiány okozott nehézségeket. Hiába nőtt a szamóca termőterülete az országban, Emilia Romagna tartományban a szezon késett, ezért a koraiságából származó előny nem érvényesült. Görögországban a kedvezőtlen időjárás miatt szakértők terméskiesést valószínűsítettek a kiemelkedően jónak számító 2021. évhez képest. A görög szamóca iránt március elejétől nőtt a kereslet mind Ázsia, mind az Öböl-menti országok, mind az európai országok részéről. A görögök éppen ezért nem aggódtak, mivel tudták, megnövekedett kereslet miatt a nehézségek és az alacsonyabb termésmennyiség ellenére is jó árat kaphatnak a szamócájukért.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarországon az elmúlt években 4,7-6 ezer tonna szamócát takarítottak be. A szakértők szerint belföldi szamócából idén nem lesz hiány, ám arra fel kell készülni, hogy a szamóca évről évre egyre drágul, így idén is magasabb áron lehet majd hozzájutni, mint egy évvel korábban. Az árakat főként a görög és spanyol import szamóca ára és mennyisége befolyásolja, de hatással van rájuk a földeken fellépő munkaerőhiány, a minimálbér és garantált bérminimum emelése és a termesztési költségek emelkedése a 2022-es extrém infláció tekintetében is, ráadásul mindemellett itt van még az orosz-ukrán háborús helyzet is, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarország szamóca-külkereskedelmi egyenlege negatív, az elemzések szerint 2021-ben a behozatal 8%-kal 3872 tonnára nőtt az előző évihez képest, a szamóca fele Spanyolországból érkezett. A beszállítások jelentős része a magyar szezon előtt, április-májusban realizálódik. A magyarországi szamócatermés kis hányadát szállítják külpiacokra, a friss termék Szlovákiába, Ukrajnába és Ausztriába került az elmúlt évben. Magyarország szamócaexportja 83%-kal 68,3 tonnára bővült 2021-ben az előző évihez képest.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon az import (spanyolországi) szamóca a 9. héten jelent meg a kínálatban. Az importterméket a magyar szamóca piacra lépéséig (13. hét) az előző évihez képest 3%-kal magasabb nagykereskedelmi áron (1690 forint/kilogramm értékesítették. Az import szamóca a magyarországi termékkel párhuzamosan jelen van a kínálatban és nagykereskedelmi ára a 14-21. hetek átlagában 6%-kal alacsonyabb volt (1103 forint/kilogramm), mint az előző év azonos időszakában. A hazai szamóca az idén 4000 forint/kilogramm termelői áron lépett a piacra a 13. héten, és termelői ára a 14-21. hetek átlagában 6%-kal csökkent (2420 forint/kilogramm) az elmúlt év azonos időszakának átlagárához képest. A budapesti fogyasztói piacokon a 17. héten átlagosan 1480-2480 forint/kilogramm áron jelent meg a magyarországi szamóca, amelynek ára a kínálat bővülésével a 21. hétre 1280-1480 forint/kilogrammra csökkent.

A termelők megfigyelései azt mutatják, hogy a hazai kínálat alakulása az utóbbi pár évtizedben mindig körülbelül öt éves ciklusokat követnek. Vagyis amíg 2019-ben nem fizetett jól a termelés, a koronavírus-járvány idején ez megfordult, és meglepően jól jövedelmezett a szamóca, ezért egyre többen kezdtek bele a termelésbe. Országos szinten egyre nagyobb termést takarítottak be, ám a kereslet nem nőtt hasonló mértékben. A szakemberek szerint a hazai szamócatermesztés most egy öt éves ciklus vége felé tart, várhatóan jövőre kevesebben fognak ezzel foglalkozni, vagy szamócatermelők száma nem változik érdemben, ám kisebb területen fognak termelni, tehát megérkeztünk a ciklus leszálló ágába.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?