2021. május 17. hétfő Paszkál

Hírek - Növény

Idén sem ússzuk meg: rohamosan szaporodnak a poloskák, érik az újabb invázió

Augusztus első dekádjában a sokéves átlagnak megfelelően alakult az időjárás. A nappali hőmérséklet általában 30 Celsius fok körül vagy kissé felette járt, éjszaka sem hűlt a levegő 20 fok alá. A hónap elején csapadékfront vonult keresztül az országon, gócosan nagy mennyiségű esővel, helyenként jégesővel.
 
 

A júliusi és augusztusi csapadék kedvezett a csupaszcsigák, különösen a spanyol csiga felszaporodásának - írja a magyarnovenyorvos.hu. A kártevő válogatás nélkül rágja csutorára kedvenc zöldségnövényeit, védekezés nélkül kevés ép növény marad a kertekben. A zöldségféléken túlmenően nem kímélik a dísznövényeket sem, rájárnak a lehullott gyümölcsökre is. Azok a kerttulajdonosok, akik tartózkodnak a csigaölő szeres eljárástól, más, „szelíd” módszereket is bevethetnek a kártevő ellen. A régi, bevált összegyűjtés, sörcsapda, mészpor mellett kiváló hatékonysággal vonzza a tejsavó is a csigákat. Gyűjtsünk össze minél többet, hogy lehetőleg kevesebb teleljen át.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A kedvező nyári időjárás hatására rohamosan szaporodnak a zöld vándorpoloskák. A kifejlett egyedek bőségesen rakják petéiket, így rengeteg a különböző fejlettségű lárva. A szívogatás miatt már foltosodnak a paprikák, paradicsomok bogyói, de megtalálják a többi zöldségnövényt, gyümölcsféléket is. A védekezést nehezíti a folyamatos betelepedés, illetve a növények érése, emiatt pedig csak rövid élelmezés egészségügyi várakozási idejű készítményekkel lehet védekezni. A zöld vándorpoloska mellett most kevesebb az ázsiai márványos poloska, pedig az előző évben az utóbbiból volt több.

Szinte minden gyümölcsmoly rajzása folyamatos, így nem hagyható el a védekezés az almamoly, a szilvamoly, a keleti gyümölcsmoly ellen, valamint a nyugat dióburok fúrólégy és a foltos szárnyú muslica ellen. Ez utóbbi kártevő most elsősorban az érőfélben levő szedret támadja. A védekezést itt is nehezíti a folyamatos érés, ezért aki teheti, inkább vörösboros illatcsapdával gyérítse a kártevőt.

A korai érésű szőlőfajták már szedésre érettek, megkezdődött a Csabagyöngye szürete. A párás meleg egyaránt kedvez a lisztharmatnak és a peronoszpórának is, de a csonkázatlan, zárt szőlőben a szürkerothadás is háborítatlanul képes fertőzni. A szőlőmolyok most nem károsítanak, de a friss oldalhajtásokon ismét feljövőben van a szőlőlevél gubacsatka, illetve a peronoszpóra tünetei is itt terjednek.

Takácsatkára szinte minden növénykultúrában számítani lehet. Ezért, ha szükséges inkább most védekezzünk, nehogy a későbbiekben felszaporodjon a kártevő.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu