2022. május 22. vasárnap Júlia, Rita

Hírek - Növény

Ilyen még nem volt a magyar virágbizniszben: már csak ebben bízhatnak a termelők

Mindig is hullámhegyek és hullámvölgyek jellemezték a vágottvirág piacot. Az elmúlt évtizedek során a termelők megtanultak alkalmazkodni a kereslet ingadozásához. Csakhogy ebben az esztendőben felborult a trend. Így egyetlen cél lehet: a talpon maradás.
 
 
Március 20-a körül a fiammal a fővárosból autóztunk hazafelé egy nagyon elszomorító üzleti tárgyalás után. Nem voltunk jó hangulatban, mert az egyik legnagyobb vevőnk, egy multi, éppen egy órája közölte velünk, hogy az eddig virágmennyiség felét kéri ezentúl és azt is 20 százalékkal csökkentett áron

 - mesélte az Agrárszektornak Gyuris Attila az ország egyik legnagyobb gerbera termelő gazdaságának tulajdonosa. 

Apa és fia azon tanakodtak, hogy mi legyen a 220 ezer szál gerberával, ami így feleslegessé vált. A komposzt gödörre nem akarták kihordani, ezért úgy döntöttek, hogy elajándékozzák a nagy többletet. A következő hetekben templomoknak, kórházaknak adták át a virágözönt. Egy időben a fővárosi közétkeztetésben résztvevők is a zsombói üvegházakból származó gerberacsokrokat kaptak.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

A vágott virágos naptár egészen nőnapig a megszokott rend szerint alakult. Aztán teljesen kiesett az év talán legnagyobb kereslete: az általános és a középiskolai ballagás. Anyák napjára a forgalom már elérte az ilyenkor szokásos eladások 80 százalékát. Aztán a nyár - nem kis meglepetésre - jól sikerült a hazai termelőknek, mert akadozott, (sőt, egyes virágfajtáknál teljesen kimaradt!) az import. Az észak-afrikai beszállítások elmaradása, a holland belföldi termelés radikális visszafogása miatt viszont magasra szöktek az árak. Idehaza pedig az esküvők és más családi események megsokszorozódása nagyot élénkített a keresleten.

Akármilyen nehéz helyzetbe is jutottunk, egyetlen pillanatra sem merült fel a mi gazdaságunkban a teljes leállás. Ugyanis az újraindulás 100 milliós nagyságrendű többletkiadást jelentene. Sőt, családi tanácsunk úgy döntött, hogy egyetlen alkalmazottunktól sem válunk meg. Nincsenek külföldi vendégmunkásaink. Azt szoktam mondani, hogy bennünket minden dolgozónk akár kerékpárral is elérhet, hiszen csak Zsombóról (Szegedtől 8 kilométer) és a szomszédos településekről vannak alkalmazottaink

 - mondta az Agrárszektornak Gyuris Attila. 

A dolgozók megtartásához aztán érkezett az állami segítség is. A kormánydöntés értelmében a 2019-ben a vágott virágos vállalkozásokban regisztrált minden egyes dolgozó után az idei nyáron, egyszeri, 500 ezer forintos támogatást fizettek ki.

A vágott virágot termelők most már a Valentin napi csúcsra készülnek. Némi gondot okoz, hogy a Dél-Alföldön hetek óta nagyon kevés a fény. Amikor november utolsó napjaiban Gyuris Attilával beszélgettünk, olyan sötét volt az üvegtetejű irodájában, hogy a déli órákban is világítani kellett. Ebben az időszakban a fény mennyiségének négyzetméterenként átlagosan 800 és 1000 Joule között kellene lennie. Ezzel szemben például november 27-én mindössze 90 Joule-t rögzítettek a számítógépek. Hasonlóan rossz értékeket a legutóbb 2014-ben mértek.

Ahhoz, hogy februárig szépre és nagyra nőjenek a gerberák, két héten belül egy naposabb, fényben gazdagabb időszaknak kellene elkezdődnie. A fűtéssel, a termálvizes megoldás miatt nem lehet gond. A magasabb hőmérséklet nem jelent nagyobb többletköltséget a virágtermelő üvegházakban.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!