2021. május 9. vasárnap Gergely

Hírek - Növény

Itt a hollandok receptje: különleges növekedésserkentőt fejlesztettek a növényeknek

Napjaink egyik leghangsúlyosabb témája a fenntarthatóság, az egyre növekvő igények miatt azonban a növények esetében is szükség van a környezetbarát és gyors megoldásokra, amire egy különleges módszert talált fel egy holland tervező. Megalkotta az úgynevezett „táncoló fényeket”, melynek segítségével hatékonyabbá tudja tenni a növekedést és a peszticidek mennyiségét is jelentősen képes csökkenteni.
 
 

A fenntarthatóság már a mindennapjaink részévé vált, nem meglepő, hogy egyre több kreatív módszerrel próbálják meg zöldebbé tenni a bolygót - írja az euronews. Daan Roosegaarde városi környezetben egyesítette a művészetet és a technológiát, az eredmény pedig rendkívül látványos és hatékony lett. A holland városban, Lelystadban mintegy 20 ezer négyzetméteres termőföld ragyog különböző színekben, ahol a kék, a vörös és az UV-fény keveréke egy hatalmas műalkotásként jelenik meg a szem előtt, ezáltal jönnek létre a „táncoló fények”. Roosegaarde a nem mindennapi terve kipróbáláshoz egy zöldséget, méghozzá a póréhagymát választotta: a hatalmas mező napközben teljesen átlagos formát ölt, semmiféle szokatlanság sem fedezhető fel rajta, ám este már az egész terület különböző színekben pompázik.

Ennek a technológiának a segítségével növelni tudják a növények fejlődését, sőt, akár a peszticidek iránti igényt is csökkenthetik mintegy 50 százalékkal – árulta el Roosegaarde. Ez pedig azért is lényeges, mert a fenntartható fejlődés érdekében a hollandok igyekeznek csökkenteni a növényvédőszerek használatát.

De hogyan is működik mindez? A válasz a meghosszabbított napfény óráiban rejlik. A növények számára elengedhetetlen a fény, a művész növény- és fotobiológusokkal együttműködve kitalálta, hogy egy bizonyos fényrecept elősegítheti a növények hatékonyabb növekedését azáltál, hogy meghosszabbítják azoknak az óráknak a számát, mely során napfénynek vannak kitéve. A projektnek a „GROW” nevet adták, Roosegaarde pedig egy filmet is készített, ami szintén ugyanezt a nevet kapta. A film bemutatja a különleges fényvilágot, és azt is, hogy mindez hogyan segít az embereknek és a növényeknek egyaránt.

 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu