2021. április 16. péntek Csongor

Hírek - Növény

Itt a nagy bejelentés: újra lesz magyar morfingyár

Új morfingyár építésébe kezd a hazai máktermeltetés területén meghatározó Neriva Pharma Kft. Abaújszántón - tudta meg az agrárszektor.hu. A gyár a 2013-ban leállított tiszavasvári Alkaloida üzem szerepét veszi át, és lehetővé teszi, hogy az ipari mák hazai termőterülete ismét 10 ezer hektár fölé emelkedjen - mondta el lapunknak a cég ügyvezető igazgatója, Szalka János. A beruházás összértéke meghaladja az 5 milliárd forintot, az üzem éves kapacitása pedig 15 ezer tonna máktok feldolgozását teszi majd lehetővé. A Neriva Pharma Kft. saját őszi és tavaszi mákfajták kifejlesztésén is dolgozik, stratégiai terveink között szerepel egy növénynemesítő állomás létrehozása Magyarországon.
 
 

Az ipari mák termelése több évtizedes hagyománnyal rendelkezik Magyarországon. Kezdetektől fogva az egyik legjövedelmezőbb növénykultúra volt, és azon kevés ipari növény egyike, amelyet teljes vertikumában termeltek Magyarországon. A vetőmag előállításától a morfingyártásig tartó technológiai folyamat egészen 2013-ig zavartalanul működött, amikor is a tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. bejelentette, hogy kivonul a hazai morfingyártásból. A vállalat többek között azzal indokolta lépését, hogy az üzemben alkalmazott technológiával a morfingyártás már régóta veszteséges volt. Miután a cég a továbbiakban nem kötött termeltetési szerződést a máktermelőkkel, veszélybe került a 10-12 ezer hektáros hazai ipari mák vetésterület is.

 

Az Alkaloida üzem Tiszavasváriban

A Máktermelők Országos Szövetségének elnöke (Mákszövetség), Isztin Ferenc az agrárszektor.hu-nak elmondta, hogy tagjaik az Alkalodia Zrt. kivonulása után a Mákszövetség támogatásával és új piacok keresésével mintegy háromezer hektáron folytatták tovább a termelést. Jelenlegi termeltető partnerünk a Neriva Pharma Kft., amelyen keresztül a máktokot exportpiacokon értékesítik - tette hozzá. A Neriva Pharma Kft-t a máktermelés területén többéves tapasztalattal bíró szakemberek alapították tavaly februárban, a cég árbevétele tavaly októberben már elérte az 1 milliárd forintot.

A több lábon állás létfontosságú a vállalat számára, ezért a már működő máktermeltetés mellett a gyógyszeralapanyag-gyártás is szerepel a stratégiai terveik között. Jelenleg egy magyarországi morfingyár létrehozását készítik elő Abaújszántón, amelynek építése hamarosan meg is kezdődhet - tudtuk meg Szalka Jánostól, a Neriva Pharma Kft. ügyvezető igazgatójától. A extrakciós üzem kémiai-technológiai kivitelezési terveinek elkészítése, illetve hatósági engedélyezési eljárása folyamatban van. A beruházás összértéke meghaladja az 5 milliárd forintot, az üzem éves kapacitása 15 ezer tonna máktok feldolgozását teszi majd lehetővé.


A vállalat számára a következő stratégiai fontosságú lépés saját mákfajták kifejlesztése lesz. Ennek érdekében már évekkel ezelőtt felvettük a kapcsolatot magyar, szlovák és osztrák nemesítőházakkal. Terveink között szerepel egy növénynemesítő állomás létrehozása Magyarországon - mondta el Szalka János. A nemesítés során szeretnénk elérni, hogy a Neriva Pharma saját őszi és tavaszi fajtákkal is rendelkezzen - tette hozzá.

A Mákszövetség termelői és a Neriva Pharma Kft. közötti együttműködés célja, hogy Magyarországon ismét 10 ezer hektár fölé emelkedjen az ipari mák termőterülete, és újra hazai gyárban kerüljön feldolgozásra az itt megtermelt alapanyag - hangsúlyozza Isztin Ferenc. Jelenleg több alternatív piacon értékesítik a hazai termést, 2016-ban már hatezer hektáros termőterület piaca biztosított. „Remélhetőleg az idei évben tovább bővül a termelői kör és a termőterület, a Mákszövetség továbbra is minden támogatást megad a termelőknek, a Neriva Pharma pedig kész az általa integrált termelői kör bővítésére - tette hozzá az érdekvédelmi szervezet vezetője.


Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu