2021. január 17. vasárnap Antal, Antónia

Hírek - Növény

Itt az igazság a friss zöldségek árának robbanásáról: van pénz lóvéra...

Nincs köze az idei termésmennyiséghez ahhoz, hogy a fogyasztók az elmúlt évinél magasabb zöldségárakkal találkoznak - állítja az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője. Fórián Zoltán a Világgazdaságnak elmondta, szerinte a magasabb minőségű termékek iránti kereslet felfutása hajtja fel az árakat.
 
 

Az  áremelkedés meglehetősen drasztikus: a friss zöldségek fogyasztói átlagára 31,6 százalékkal haladja meg júliusban a tavalyit, míg a felvásárlási ár 16,7 százalékkal emelkedett. Fórián Zoltán hozzátette: sem a tavalyi, sem az idei várható termés nem tér el lényegesen az átlagtól, vagyis a kínálati oldal nem okoz ilyen ingadozást, a jelentős különbséget "leginkább a kereskedelmi üzletpolitikák okozzák". Mint azt kiemelte,

az élelmiszer-kereslet növekedésében és szerkezetének változásában a fizetőképesség tartós emelkedése érezhető.

A szakértő kifejtette, mivel a megnövekedett vásárlóerő együtt jár a minőség és a hozzáadott érték iránti igénnyel, szélesedik a kereskedők mozgástere is az árak alakításában. Meglátása szerint fokozottan igaz ez az olyan termékköröknél, amelyek az egészséges életmódot támogatják, ilyenek a zöldségek is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu