2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Növény

Javuló gabonaminőség: enyhülhet a piaci szorítás

Az USA javuló gabonaminőségének köszönhetően idén ugyanannyi gabonából több bioüzemanyag állítható elő, és akár 20 százalékkal növelheti az év végi készleteket – állítják szakértők.
 
 

Az USA mezőgazdasági minisztériuma (USDA) becslései szerint a 2010/11-es gazdasági év végén 745 millió bushel gabonakészlettel lehet számolni, amely az intenzív exportnak, és a magas belső keresletnek köszönhetően 16 éves mélypontnak felel meg. A betakarított mennyiség közel 40 százalékát, 4,9 millió bushelt etanol gyártására fognak használni.

Az Egyesült Államok etanol iparának egyik legnagyobb szereplője, Green Plains Renewable Energy nevű etanol gyártó igazgatója szerint javult a bioüzemanyag gyártás hatékonysága, mivel a 2010-ben jobb minőségű gabonát sikerült betakarítani, így kevesebbre volt szükség belőle.

A növények alacsonyabb nedvességtartalmának, ennek ellenére magasabb terménysúlyának köszönhetően 2011-ben nőhet az etanolgyártás hatékonysága – állítja az etanolgyártók érdekvédelmi szövetsége, a Growth Energy a Reutersnek. Ez azt jelenti, hogy kevesebb gabona felhasználásával több etanol állítható elő.

Egy másik etanolipari lobbicég, a Renewable Fuels Association szerint idén 13-ról, 13,5 milliárd gallonra nőhet az USA etanolgyártása.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!