Az üzemi nyereség harmadát elvitte a dráguló gabona és energia a Panonnia Bionál

Az üzemi nyereség harmadát elvitte a dráguló gabona és energia a Panonnia Bionál

agrarszektor.hu
Harminc százalékkal csökkent a budapesti Pannonia Bio Zrt. üzemi eredménye a drasztikus gabona- és energiadrágulás hatására 2021-ben, de ezt a vállalat pénzügyi fedezeti üzletsorozattal ellensúlyozta, így az adózott nyereség összességében 10 százalékkal növekedett 2020-hoz képest. Az Európa legnagyobb egy telephelyen lévő gabonaalapú biofinomítóját a Tolna megyei Dunaföldváron működtető vállalat mintegy 104 millió eurós - több mint 39 milliárd forintnak megfelelő - adózott eredményt ért el. Az ír ClonBio Csoport tulajdonában lévő Pannonia Bio 2020-2023 között 200 millió eurós beruházási projektet hajt végre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Több mint 20 százalékkal, a 2020-ban elért 131 milliárd forintról 162 milliárd forintra növelte tavalyi árbevételét a Pannonia Bio Zrt., adózás utáni eredménye pedig elérte a 104 millió eurót, amely a cég mérlegbeszámolója szerint több mint 39 milliárd forintos nyereségnek felelt meg. Az üzemi eredmény ugyanakkor 30 százalékkal, 32 milliárdról 23 milliárd forintra csökkent, mivel a cég működését is alapvetően meghatározták a volatilis árupiacok, amelyeken az elmúlt évben rendkívüli áremelkedés következett be, illetve az energiaárak is drasztikusan növekedtek. A vállalat ugyanakkor pénzügyi fedezeti ügyletekkel menedzselte a kialakult helyzetet, így múlt évi adózott nyeresége összességében 10 százalékkal meghaladta a 2020-ban kimutatott, 34,9 milliárd forintos eredményt.

Az ír ClonBio Csoport tulajdonában lévő Pannonia Bio a dunaföldvári gabona biofinomítót működteti, amely Európa legnagyobb egy telepehelyen működő ilyen típusú üzemének számít. A cég évente 1,2-1,3 millió tonna, döntően magyar termelésből származó takarmánykukoricát dolgoz fel, amelyből 500 millió liter bioetanolt, 300 ezer tonna nagy fehérjetartalmú takarmányt, 10-10 ezer tonna kukoricaolajat és szerves talajkondicionálót, illetve 200 ezer megawattóra biometánt állít elő. A kukoricára épülő bioipar hatalmasat fejlődött az utóbbi időszakban Magyarországon, mivel a Pannonia Bion kívül az osztrák Agarana GmbH és az amerikai Archer Daniels Midlands Company tulajdonában lévő szabadegyházi Hungrana Kft. évente szintén 1,2-1,3 millió tonna, a Mészáros Lőrinc nagyvállalkozóhoz köthető tiszapüspöki Kall Ingredients Kft. pedig 400-500 ezer tonna alapanyagot dolgoz fel, így a hazai ipari igények már megközelítik az évi 3 millió tonnás kukoricamennyiséget is.

A Pannonia Bio tavalyi árbevételének körülbelül 12 százalékát érte el belföldön, a többit pedig főként az uniós tagországokban, kisebb részt az EU-n kívüli piacokon bonyolította le. Az árbevétel zömét továbbra is az etanol-értékesítés tette ki, míg az állati takarmányok a múlt évi forgalomban mintegy 20 százalékos részarányt képviseltek. A belföldi árbevétel 96 százaléka ugyanakkor a takarmányok eladásából származott, így az etanolértékesítés a cég múlt évi magyarországi forgalmában csak mintegy 4 százalékos részesedéssel szerepelt.

A vállalat 2020-2023 között 200 millió eurós fejlesztési programot hajt végre, amellyel fokozatosan bővíti termelését alternatív növényi fehérjékből, szerves talajkondicionálókból és biometánból - közölte egy háttérbeszélgetésen Hódos Ferenc, a cég stratégiai igazgatója. Az idei év végére készül el például az az árpafehérje üzem, amely az első időszakban évente 150 ezer tonna termény feldolgozására lesz képes és 65 százalékos takarmányozási fehérjekoncentrátumot állít majd elő.

Ma az üvegházhatású gázkibocsátás (ÜHG) negyede a közlekedésből származik, az ÜHG-megtakarítás kétharmadát pedig a bioüzemanyagok adják, így a Pannonia Bio arra számít, hogy a bioetanolnak a következő időszakban is biztos piaca lesz - tette hozzá Hódos Ferenc. A vállalat szerint a gabonaágazati árrobbanás nem drágítja érdemben a bioetanolt tartalmazó benzineket, mivel a magasabb alkoholtartalmú, E10-es üzemanyagokban is csak legfeljebb 10 százalék lehet a bioetanol aránya, így annak árváltozása csekély hatást gyakorol a termékek végső árára.

Bár az Európai Bizottság zöld közlekedési stratégiája a belsőégésű motorokkal ellátott autók piaci kivonását irányozza elő 2050-re, ez az időpont még nem tekinthető véglegesnek, másrészt a Pannonia Biot szerint a benzinfelhasználás visszaesése, illetve esetleges teljes megszűnése után is számos piaci lehetőség kínálkozhat a vállalat számára. Ilyen például a már említett, GMO-mentes takarmányozási és élelmiszeripari felhasználást célzó növényi alternatív fehérjeelőállítás, a biogáz- és biometán termelés vagy a cég leányvállalataként működő, Pannonia Solar Zrt.-vel koordinált, mintegy 35 megawatt teljesítményű több napenergia-projekt is.

A Pannonia Bio évente annyi energiát termel, mint egy 2000 megawattos naperőműpark, és ez több mint 600 ezer háztartás éves energiaigényének felel meg. Ez az energia elsősorban fizikai - folyékony vagy gáz formában - áll rendelkezésre, és elsősorban a közlekedési ágazatban használják fel. E bioüzemanyagok teljes életciklusuk során csaknem 80 százalékos üvegházhatású gázmegtakarítást eredményeznek a hagyományos módon előállított benzinhez képest.

Az ír tulajdonosok eredetileg két telephelyen, Dunaföldvár mellett Mohácson kívántak gabonára alapozott biofinomítással foglalkozni Magyarországon, ezért a mohácsi projekt megvalósítására Pannonia Ethanol Mohács (PEM) Zrt. néven 2011-ben önálló céget hoztak létre. 2012-ben megtörtént az alapkőletétel, és megkezdődtek a tervezési-beruházási munkálatok is, de az uniós szabályozási direktívák megváltozása miatt a Baranya megyei beruházás meghiúsult. Ennek következtében az utóbbi időszak fejlesztései a dunaföldvári telephelyre összpontosultak. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55