2020. április 9. csütörtök Erhard

Hírek - Növény

Jó hír a keleti régiónak! Jön a várva várt eső

A hétvége időjárását a kettősség jellemezte. Míg az ország nyugati kétharmadán igen csapadékos, és ezzel együtt hűvös idő volt, addig a keleti országrész időjárását száraz meleg jellemezte, többfelé a 33 fokot is meghaladó hőmérsékletekkel. A folytatásban már keleten is megszűnik a hőség, és többfelé zavarják meg záporok, zivatarok a betakarítást, a hét közepétől azonban újra csökken majd a csapadékhajlam.
 
 

A hétvégén a Dunántúl nagy részén extrém sok csapadék hullott, többfelé az 50 millimétert is meghaladó mennyiségekkel. A jelentős eső nem tett jót sem a betakarítás előtt álló napraforgónak illetve kukoricának, sem a még le nem szüretelt szőlőnek. A talaj felső része sáros, vízzel telített, az 50 centiméter alatti mélységekben viszont bőven van hely a lassan beszivárgó a nedvességnek. Ezzel szemben a Zagyva-Tisza vonaltól keletre a száraz idő folytatódott, ami azt jelenti, hogy ott egy hete egyáltalán nem esett. A Tiszántúlon igen száraz a talaj minden rétege, különösen északkeleten jelentős az aszály – írja a met.hu.

A hőösszeg többlete miatt az átlagosnál nagyjából két héttel előrébb járnak az érési folyamatok szinte minden növényünknél. A napraforgó beérett, az aratása, így ahol a csapadékos idő nem hátráltatja, ott már folyamatban van a betakarítása. A kukorica is a teljes érés fenológiai fázisában jár, ezért amint a napraforgó betakarítása lehetővé teszi, kezdődhet az aratása. A szüret már a később érő szőlőfajtáknál is megkezdődött.

A következő napokban kedd estig még sok lesz a felhő az ország felett, és a Dunántúl mellett a keleti országrészre is átterjed majd a csapadék. További 10-20 milliméter eső valószínű, északnyugaton azonban ennél is több eshet. Északkeleten ugyanakkor előfordulhatnak továbbra is szárazon maradó területek. Átmenetileg a Dunától keletre is visszaesik a hőmérséklet, csak északkeleten marad a 25 fok fölötti meleg. A hét közepétől a fátyol és gomolyfelhők mellett mindenütt több órára kisüt majd a nap. Szerdától csökken a csapadékhajlam, ekkor a keleti országrészben várható még több zápor, zivatar, csütörtökön és pénteken azonban már csak elszórtan valószínű csapadék. A hőmérséklet 23, 28 fok között alakul a legmelegebb órákban, nyugaton várható a hűvösebb, keleten pedig a melegebb idő.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu