2021. június 21. hétfő Alajos, Leila

Hírek - Növény

Jó hír karácsony előtt: olcsóbb lehet idén a magyarok kedvenc fenyője

Jó minőségű választékra és a tavalyihoz hasonló árszínvonalra lehet számítani az idén a fenyőfák piacán, ugyanakkor a legnépszerűbb fajta, a nordmann fenyő várhatóan 10-12%-kal lesz olcsóbb, tudhattuk meg a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének tájékoztatásából. A szervezet szerint célszerű őstermelőknél, bejáratott, megbízható árusítóhelyeken megvásárolni a fenyőfákat, mert ezeken a helyeken olyan fákat árusítanak, amelyeket csak decemberben vágnak ki, ezért tartósabbak és szebbek, mint a korábban kivágottak.
 
 

A tájékoztatás szerint a belföldön karácsonyra értékesített 2-2,2 millió fenyőből az import 500-600 ezer darab, főleg nordmann-fenyő érkezik az országba. A termelők pedig 200-300 ezer darab fenyőt, leginkább lucfenyőt fognak exportálni külföldre. Magyarországon 1500-2000 hektáron termelnek fenyőfát, elsősorban Vas, Zala és Somogy megyében. A fenyőket átlagosan 5-10 évesen vágják ki.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete szerint a várható, átlagos eladási ár méterenként a lucfenyőnél az idén 3000 forint, az ezüstfenyőnél 4000-5000 forint, míg a nordmann-fenyőnél 6000 forint lehet. De mivel sok árus darabáron értékesíti a fenyőit, az árak ezektől eltérhetnek.

A szervezet tájékoztatójában kitért arra is, a nordmann-fenyő iránti, évek óta erősödő keresletre válaszul, az elmúlt 10 évben nagy mennyiségben telepítettek ilyen fajtát, így idén ebből a fajtából széles választék várja majd a vásárlókat. Az ezüstfenyő az utóbbi években ismét kedveltté vált, illetve a hagyományos illatot keresők továbbra is leginkább a lucot választják. Mivel az utóbbi 5 évben nem telepítettek elegendő mennyiséget lucfenyőből, így ebből idén is kevesebb lesz a szükségesnél.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu