2022. január 19. szerda Sára, Márió

Hírek - Növény

Késik az aratás, késik a vetés

Az őszi munkálatokat többször akadályozta az időjárás Zala megyében, még az előző héten sem tudtak dolgozni a termelők, csak a hétvégén tudták újrakezdeni a munkálatokat, emiatt is nyugtalankodnak, mivel a nyári kalászos termés kielégítő volt, az őszi valószínűleg nem hozza a várakozásokat.
 
 

Farkas Gyöngyvér, a Zala Megyei Mezőgazasági Szakigazgatási Hivatal Földművelési Igazgatóságának igazgatója a Zalai Hírlapnak elmondta, hogy kukorica betakarításában illetve a gabona vetésében jó két hetes csúszásban vannak, ami komoly gondot jelent, ráadásul a hideg idő miatt nem kelt ki időben a repce, pedig nagyon fontos lett volna, hogy jobban tolerálja a telet.

Hozzátette, hogy ugyan ebben az időszakban egy évvel ezelőtt már nem volt betakarítatlan napraforgó, és a kukoricának is csak kicsi része volt a földeken, így a vetés időben el tudott kezdődni.

A tavalyi 40 ezer hektár kukorica harmada már a magtárban volt ebben az időszakban, ehhez képest az idén termő 49 ezer hektárnak még csak töredékét, 1-2 ezer hektárt tudtak befejezni. Az emiatt bekövetkező őszi késedelmek nem fognak nyom nélkül elmúlni.

Sokan terveztek búzát a vetésforgóban, – ismerteti Farkas Gyöngyvér – de mivel az aratás még tart, az őszi búza vetése is várat magára. A tervezett 27 ezer hektár őszi búzából még csak 6-7 ezer hektár került bevetésre. Ha nem sikerül október végéig befejezni a vetést, utána már sokan nem fognak belekezdeni, ebben az esetben valamilyen tavaszi kultúrában kell gondolkodni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!