Ki nem találnád, miből készítenek műtrágyát Izraelben: ez lehet a jövő megoldása?

Ki nem találnád, miből készítenek műtrágyát Izraelben: ez lehet a jövő megoldása?

agrarszektor.hu
Állati ürülékből állítana elő szagtalan, biztonságosan tárolható és felhasználható műtrágyát egy izraeli cég. A Paulee CleanTec által kifejlesztett eljárással eredetileg a kutyaürülék jelentette problémától akarták megszabadítani a világot, de most már azt vizsgálják, milyen eredményeket érhetnének el az állattenyésztés zöldebbé tételében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Paulee CleanTec vállalatot 2008-ban alapította a vállalkozó Oded Halperin, miután megbüntették amiatt, hogy nem takarított fel a kutyája után. Halperin ezután egy barátjával, a feltaláló Oded Shoseyov professzorral nekilátott, hogy egy zöldebb megoldást találjanak a kutyaürülék kezelésére - írta meg a Springwise. A módszer, amit végül kidolgoztak egy alacsony költségű kémiai eljárás, amelynek segítségével az emberi és állati ürüléket szagtalan, természetes és káliumban gazdag műtrágyává lehet alakítani. Az eljárással létrejövő új, porállagú termék mentes a különféle kórokozóktól, mint például a szalmonella vagy az E. coli baktériumok, ezért teljesen biztonságosan alkalmazható a növényeken.

Az eljárás során az ürüléket először egy reaktorkamrában, nagy sebességgel oxidálószerrel keverik össze. Ennek eredményeként megemelkedik a hőmérséklet, amely elpárologtatja az anyagban lévő folyadékokat, és egy száraz, hamuszerű port hagy maga után, ami kiváló minőségű, tápanyagokban gazdag műtrágyaként használható fel.

A hulladék műtrágyává alakításához először egy reaktorkamrában, nagy sebességgel emelve keverjük össze egy oxidálószerrel. Ennek eredményeként megemelkedik a hőmérséklet, amely elpárologtatja a hulladékban lévő folyadékokat, és száraz hamuszerű port hagy maga után, amely kiváló, tápanyagokban gazdag műtrágyát eredményez. Noha az eljárást eredetileg a kutyák ürüléke miatti örökös problémák megoldására dolgozták ki, a vállalkozás már azt vizsgálja, hogyan lehetne a módszert a mezőgazdaságban is hasznosítani.

Ez az eljárás kiküszöbölheti az állattenyésztés okozta szennyezések kérdését - mondta el Ilan Levy, aki egy olyan kibuc (jellegzetesen izraeli, közös tulajdonon alapuló településforma) vezetője, ahol már alkalmazzák ezt a rendszert. A szakember rámutatott, hogy amikor egy adott területen nagy mennyiségű ürülék keletkezik, attól nem lehet biztonságosan, költséghatékonyan és eredményesen megszabadulni.

Ezzel az új eljárással viszont a közeljövőben fel lehet majd számolni a jelenlegi rendszert, hogy a gazdaságok helyben tárolják az állati trágyát

- mutatott rá Ilan Levy.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?