2022. január 24. hétfő Timót

Hírek - Növény

Kiszáradt repce, hiányos kelések: pusztított a sokáig tartó aszály

Sokfelé maradandó károsodást szenvedtek az őszi vetések a hosszan tartó aszályos idő miatt. Sok a hiányos, alacsony tőszámú kelés, sőt egyes táblákon még kiszáradt repce foltokat is lehet látni. Komoly fejtörést okozhat ugyanakkor a gazdáknak, hogy a száraz, kemény talaj miatt az őszi talajmunkákat csak nagy plusz költséggel, az eszközöket tönkretéve lehet elvégezni. Az időjárás a múlt hét végén végre átalakult Magyarország térségében, és hosszú idő után a most következő héten csapadék is érkezik majd.
 
 

A múlt hét az átlagostól jóval enyhébb idővel indult, és hétfőn még 20 fokos maximum hőmérsékletek is előfordultak. A hét második felében azonban hidegebb levegő érkezett Magyarország felé, és országszerte megjelentek a reggeli fagyok, szombaton reggelre pedig mínusz 5 foknál keményebb hideg is előfordult az országban. A problémát az okozta, hogy egész héten folytatódott a hónapok óta tartó aszályos idő, és egyáltalán nem esett. Vasárnap estétől ugyanakkor elkezdődött a változás időjárásunkban, és hétfő reggelre a csapadék első hullámából Csongrád és Békés megyében, ahol eddig a legnagyobb volt a csapadékhiány, 5 milliméter körüli mennyiség hullott. A talaj szinte országszerte nagyon száraz, az Alföldön a példuál 100-160 milliméter csapadék kellene a felső 1 méteres réteg telítéséhez - írja a met.hu.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

Az őszi vetések állapota nagyon vegyes képet mutat az országban az őszi csapadék területi eloszlásának megfelelően. Míg a Dunántúl nyugati felén jellemzően jó állapotúban vannak a kalászosok és a repce, addig az ország nagyobb részén, a száraz talajú területeken már maradandó károsodások is előfordulnak. Vannak viszonylag jó állapotú táblák keleten is, de többnyire hiányos, alacsony tőszámú a kelés, így a repce jelenleg vegetál, épphogy túlél, sőt egyes táblákon már kiszáradt foltok is vannak. Az őszi kalászosok vetéséhez a száraz talajban már a magágy előkészítése is rendkívül nehéz volt, a vetés alig akart kelni, ezért ezekben is sok a hiányosan kelt állomány. Komoly problémát okozhat a gazdáknak, hogy a száraz, kemény talaj miatt az őszi talajmunkákat csak nagy plusz költséggel, az eszközöket tönkretéve lehet elvégezni.

A hőmérsékletben jelentős változás nem várható az elkövetkező napokban, bár valamennyit enyhül majd az idő. Sok lesz a felhő, és csak kevés helyen, viszonylag rövid ideig várható napsütés. A felhős idő miatt komoly fagy nem valószínű a héten, de a maximumok is 10 fok alatt maradnak. Jó hír azonban, hogy nyugat, délnyugat felől több hullámban is érkezik olyan nedves levegő az ország térségébe, melyből csapadék is várható. Mivel ebben az időszakban minimális a párolgás, szinte az összes csapadék a talaj vízkészletét fogja majd növelni. A jövő hétfőig várható csapadék mennyisége általában 5 és 15 milliméter között valószínű az országban, délnyugaton azonban ettől több is hullhat. A hosszú idő óta várt csapadék megérkezése miatt az őszi vetések károsodása megáll, az 5 fok feletti hőmérsékletű időszakokban pedig a kalászosok is lassan fejlődni fognak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!