Kiszáradt repce, hiányos kelések: pusztított a sokáig tartó aszály

agrarszektor.hu
Sokfelé maradandó károsodást szenvedtek az őszi vetések a hosszan tartó aszályos idő miatt. Sok a hiányos, alacsony tőszámú kelés, sőt egyes táblákon még kiszáradt repce foltokat is lehet látni. Komoly fejtörést okozhat ugyanakkor a gazdáknak, hogy a száraz, kemény talaj miatt az őszi talajmunkákat csak nagy plusz költséggel, az eszközöket tönkretéve lehet elvégezni. Az időjárás a múlt hét végén végre átalakult Magyarország térségében, és hosszú idő után a most következő héten csapadék is érkezik majd.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A múlt hét az átlagostól jóval enyhébb idővel indult, és hétfőn még 20 fokos maximum hőmérsékletek is előfordultak. A hét második felében azonban hidegebb levegő érkezett Magyarország felé, és országszerte megjelentek a reggeli fagyok, szombaton reggelre pedig mínusz 5 foknál keményebb hideg is előfordult az országban. A problémát az okozta, hogy egész héten folytatódott a hónapok óta tartó aszályos idő, és egyáltalán nem esett. Vasárnap estétől ugyanakkor elkezdődött a változás időjárásunkban, és hétfő reggelre a csapadék első hullámából Csongrád és Békés megyében, ahol eddig a legnagyobb volt a csapadékhiány, 5 milliméter körüli mennyiség hullott. A talaj szinte országszerte nagyon száraz, az Alföldön a példuál 100-160 milliméter csapadék kellene a felső 1 méteres réteg telítéséhez - írja a met.hu.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

Az őszi vetések állapota nagyon vegyes képet mutat az országban az őszi csapadék területi eloszlásának megfelelően. Míg a Dunántúl nyugati felén jellemzően jó állapotúban vannak a kalászosok és a repce, addig az ország nagyobb részén, a száraz talajú területeken már maradandó károsodások is előfordulnak. Vannak viszonylag jó állapotú táblák keleten is, de többnyire hiányos, alacsony tőszámú a kelés, így a repce jelenleg vegetál, épphogy túlél, sőt egyes táblákon már kiszáradt foltok is vannak. Az őszi kalászosok vetéséhez a száraz talajban már a magágy előkészítése is rendkívül nehéz volt, a vetés alig akart kelni, ezért ezekben is sok a hiányosan kelt állomány. Komoly problémát okozhat a gazdáknak, hogy a száraz, kemény talaj miatt az őszi talajmunkákat csak nagy plusz költséggel, az eszközöket tönkretéve lehet elvégezni.

A hőmérsékletben jelentős változás nem várható az elkövetkező napokban, bár valamennyit enyhül majd az idő. Sok lesz a felhő, és csak kevés helyen, viszonylag rövid ideig várható napsütés. A felhős idő miatt komoly fagy nem valószínű a héten, de a maximumok is 10 fok alatt maradnak. Jó hír azonban, hogy nyugat, délnyugat felől több hullámban is érkezik olyan nedves levegő az ország térségébe, melyből csapadék is várható. Mivel ebben az időszakban minimális a párolgás, szinte az összes csapadék a talaj vízkészletét fogja majd növelni. A jövő hétfőig várható csapadék mennyisége általában 5 és 15 milliméter között valószínű az országban, délnyugaton azonban ettől több is hullhat. A hosszú idő óta várt csapadék megérkezése miatt az őszi vetések károsodása megáll, az 5 fok feletti hőmérsékletű időszakokban pedig a kalászosok is lassan fejlődni fognak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33