2020. július 13. hétfő Jenő

Hírek - Növény

Lázadoznak a spanyol zöldségtermelők a kereskedők kapzsisága miatt

A fogyasztói árak tizede sem jut el a zöldségtermelőkhöz, ami oda vezet, hogy egyre több paprikát, paradicsomot, padlizsánt kell előállítaniuk ahhoz, hogy megélhessenek. A kibocsátás tehát nő, a fogyasztó mégsem érez ebből semmit. Az árak megragadtak azon a szinten, amit a láncok 2018-ban (amikor áruhiány volt a szárazság miatt) elfogadtattak a vásárlókkal. Ennek nagyon rossz hatása lesz a termelésre.
 
 

E hét közepén Spanyolországban, az almeríai La Cañada település mellett tartottak demonstrációt a Független Spanyol Gazdálkodók Szövetségének tagjai, melynek keretében padlizsánt és paradicsomot semmisítettek meg. Joaquín Lopez, a szervezet elnöke szerint a Marokkóból származó import áru és a kereskedelem arcátlansága miatt e két termék értéke folyamatosan csökken az európai piacokon.

„Túltermelésről beszélünk, miközben a fogyasztás a magas fogyasztói árak miatt csökken. A termelési költségek folyamatosan emelkednek, és a drágulás érzékelhető minden láncszemnél, de az mégsem érthető, hogy lesz a polcokon 5 euró annak a paprikának az ára, amiért a termelő 30 centet kap” – folytatta Lopez.

Az alacsony árak miatt a termelő a termelékenység fokozásával, a mennyiség növelésével igyekszik kompenzálni a költségek növekedését. Azonban a magas fogyasztói árak miatt a vásárolt mennyiségek csökkennek.

Az európai fogyasztó vesz két darab paprikát annyi pénzért, amennyibe egész rekesz kerülhetne. A vásárolt mennyiségek növekedése nélkül nem lehet nagy mennyiségű árut levezetni” – tette hozzá. A helyzetet nehezíti, hogy az európai kereskedők egy része Marokkóból vásárol zöldséget, majd azt átcímkézés után spanyol termékként dobja piacra – mondta az elnök.

A szövetséghez már több ezer gazdálkodó csatlakozott és folyamatosan nő a számuk. A napokban csatlakozott hozzájuk a Campoejido TÉSZ közel 300 paprikatermelője is. Akcióikkal az egyenlőtlen erőviszonyokra és a tisztességtelen piaci magatartásokra kívánják felhívni a figyelmet. A szövetség 2019. év végén már szervezett demonstrációkat. A feszültséget jelzi, hogy néhol az esetleges atrocitásoktól tartva a rendőrséget is készültségbe helyezték. A legnagyobb tüntetésen több ezer termelő vonult Almería utcáin, elégedetlenségét fejezve ki az alacsony árak és a szakmai szervezetek erőtlensége kapcsán. A megmozdulások várhatóan folytatódnak az idei évben is.

Forrás: Fruitveb, Hunyadi István szakmai igazgató

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu