Ömlik az import zöldség az országba: ezt sózzák rá a magyar vásárlókra

Ömlik az import zöldség az országba: ezt sózzák rá a magyar vásárlókra

agrarszektor.hu
Elárasztották az import zöldségek a magyar boltokat az év első heteiben. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) friss elemzése szerint a Budapesti Nagybani Piac kínálatában 2022 első 15 hetében az import termékek domináltak, különösen karfiolból, fokhagymából, padlizsánból és cukkiniből. Egyes zöldségféléknél az importált termékek ára alacsonyabb volt a hazai termesztésűnél, másoknál épp ellenkezőleg, a magyar zöldségek voltak az olcsóbbak.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az import zöldségfélék nagykereskedelmi ára - néhány kivételtől (kaliforniai paprika, kelkáposzta, fokhagyma, karfiol) eltekintve - emelkedett 2022 első 15 hetében az előző év azonos időszakához képest. A hajtatott, majd a szabadföldi magyar zöldségtermés felfutásával a következő hetekben várhatóan csökkenni az importtermékek kínálata - olvasható az AKI PÁIR legfrissebb jelentésében. A hazai hajtatott zöldségfélék április elejével meg is jelentek az ország piacain és boltjain, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

 A Budapesti Nagybani Piac kínálatában a vizsgált időszakban az import termékek domináltak karfiolból, fokhagymából, padlizsánból, cukkiniből. Az olaszországi karfiol nagykereskedelmi ára nem változott 2022 1-15. hetében az előző év azonos időszakához képest, a magyarországi tárolási karfiol februártól nem szerepel a kínálatban. A spanyolországi kilogrammos kiszerelésű fokhagyma ára 5%-kal csökkent a megfigyelt időszakban. A spanyolországi padlizsán ára 3%-kal, a cukkinié 20%-kal emelkedett.

A Budapesti Nagybani Piacon néhány zöldségféle esetében a belföldi és a külpiaci termékek versenyeznek egymással. Egyes import termékeket a belföldihez képest magasabb (burgonya, tölteni való paprika), másokat alacsonyabb (gömb- és fürtös paradicsom, vöröshagyma) áron kínáltak a megfigyelt időszakban. A franciaországi (tisztított, mosott) burgonya nagykereskedelmi ára 13%-kal 197 forint/kilogrammra emelkedett 2022 1-15. hetében az előző év hasonló időszakához képest. Ezzel egy időben a belföldi burgonya (Chérie és újburgonya nélkül) termelői ára is emelkedett, 35%-kal 157 forint/kilogrammra. Az import (törökországi, spanyolországi, görögországi, marokkói) tölteni való paprika nagykereskedelmi ára 17%-kal 1126 forint/kilogrammra, a belföldi termék termelői ára 13%-kal 1021 forint/kilogrammra emelkedett a vizsgált időszakban.

Az olaszországi, spanyolországi és törökországi gömb típusú paradicsom nagykereskedelmi ára 32%-kal 818 forint/kilogrammra, a hazai termék ára 23%-kal 1027 forint/kilogrammra nőtt 2022 1-15. hetében. Az import (olaszországi, spanyolországi, törökországi) fürtös paradicsom nagykereskedelmi ára 32%-kal 926 forint/kilogrammra, a belföldi termelői ára pedig 9%-kal 1220 forint/kilogrammra emelkedett ugyanekkor. Az ausztriai és hollandiai vöröshagyma nagykereskedelmi ára is emelkedett a vizsgált időszakban. A barna héjú ára az előző évhez képest 29%-kal nőtt, 132 forint/kilogrammra, a lila héjúé 9%-kal, 255 forint/kilogrammra. A belföldi barna héjú vöröshagyma termelői ára 20%-kal emelkedett, 147 forint/kilogrammra, míg a lila héjú ára nem változott, 250 forint/kilogramm maradt a megfigyelt időszakban. A hónap elején még versenyzett egymással a hazai és az hónapos retek, illetve az újhagyma, de az AKI előrejelzése szerint a hazai felhozatal bővülésével - a korábbi évekhez hasonlóan - az idei évben is kifutott az importtermék a kínálatból.

EZ IS ÉRDEKELHET

A spanyolországi kaliforniai paprika mellett a belföldi kaliforniai paprika idén lényegesen korábban, már február végén (a múlt évben április közepén) megjelent a Budapesti Nagybani Piac kínálatában, az import termék ára (1140 forint/kilogramm) elmaradt a belföldihez (1269 forint/kilogramm) képest a 2022. 9-15. héten. A kígyóuborkából az év első hónapjaiban az import uralja piacot. A spanyolországi termékek ára 9%-kal emelkedett 2022 1-10. hetében, a 11. héttől csak a belföldi primőr kígyóuborka van jelen a felhozatalban. A hollandiai fehér fejes káposztát a 15. héten 180 forint/kilogramm áron kínálták, a hazainál magasabb áron: a belföldi szabadföldit az egy évvel korábbihoz képest 22%-kal drágábban, 165 forint/kilogramm áron lehetett megvásárolni, a primőrt pedig 460 forint/kilogrammos áron.

A zöldségfélék drágulásában számos tényező játszott közre, ezek közül a legjelentősebb az előállítási költségek emelkedése. Ez a korai zöldségféléknél leginkább az energiaköltségeket jelenti, hiszen az üvegházak és fóliasátrak felfűtése egyre komolyabb terhet rótt a gazdákra, nemcsak az Európai Unióban, de Nagy-Britanniában is. Számos országból érkeztek hírek a termelés csökkenéséről, vagy akár visszafogásáról. A belga zöldségtermesztők mind januárban, mind februárban kevesebb fürtös paradicsomot, gömbparadicsomot és uborkát értékesítettek a nagykereskedőknek, a brit zöldségtermesztők pedig hírek szerint paprikát, paradicsomot és padlizsánt se ültettek már, ugyanis az orosz-ukrán háború miatt elszálló gázárak következtében veszteségessé vált a termelésük. Noha Hollandiában még nem okozott gondokat a gázárak emelkedése, a hajtatókertészek szövetsége vezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy az országban működő 2300 üvegházas termeléssel foglalkozó cég közel egyötödénél alakulhatnak ki likviditási problémák a következő fél évben. A gázárak elszállása kevésbé érintette azonban a spanyol termelőket, hiszen az ottani éghajlat miatt még tavasszal is kevesebb fűtésre és világításra van szükség a zöldségtermesztéshez. Az üzemanyagárak és a termelési költségek megugrása miatt azonban komoly tüntetések voltak Spanyolországban, amelynek során mind a gazdák, mind pedig a közúti áruszállítók tiltakoztak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 3. 06:06