Valami nem stimmel Hollandiában: egyre több gazda kényszerül drasztikus lépésre

Valami nem stimmel Hollandiában: egyre több gazda kényszerül drasztikus lépésre

agrarszektor.hu
Az LTO Nederland legutóbbi kerekasztal-beszélgetésén Ruud Pauwe, a holland hajtatókertészek szövetségének vezetője úgy nyilatkozott, hogy a jelenleg az országban működő 2300 üvegházas termeléssel foglalkozó cég közül 450-nél alakulhatnak ki likviditási problémák a következő fél évben. Ez a működő cégek ötöde. Egy korábbi előrejelzésében a szövetség kicsit hosszabb időtávon, azaz egy éven belül 38%-uknál jósolt átmeneti likviditási zavart, az ABN Amro pedig a vállalkozások 10%-ánál prognosztizált ilyen gondokat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ennek oka, hogy a holland kertészeti cégek fele még mindig fix áron szerzi be a földgázt hosszú távú szerződéseiknek köszönhetően. Pauwe azt is elmondta, hogy pánikra nincs ok, mivel Hollandia elegendő mennyiségű földgázzal rendelkezik. A gondot inkább az okozza, hogy a kormány igen lassan hozza meg a maximális gázár rögzítéséről szóló rendelkezést, pedig ezt már több más ország is megtette - írja a FruitVeb. (Olaszország például egy olyan javaslatot nyújtott be az Európai Bizottsághoz, melyben az uniós országok orosz gázbeszerzéseire egy árlimitet határoznának meg, azaz ha az orosz gáz ára ezt a limitet meghaladná, az uniós tagállamok nem vásárolhatnának gázt Oroszországtól.) Közben Hollandia a Groningen melletti mező kitermelésének növelésén, illetve a földgáz beszerzési forrásainak diverzifikálásán is munkálkodik, elsősorban Katar, Algéria és Azerbajdzsán szerepel a lehetséges partnerek között.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

A holland négypárti koalíciós kormány alapvetően támogatja a termelők elképzeléseit. A Keresztény Unió és a VVD kríziscsomag elfogadását szorgalmazta, ezen felül pedig extra, vészhelyzeti kölcsönök utalását tennék lehetővé a bankok számára, amelyeket pénzügyi nehézségekkel küzdő agrárvállalkozások számára folyósíthatnának. Az előterjesztésben szerepel a LED-es megvilágításra történő áttérést segítő keret bővítése is, amely lassan már kimerül. Henk Staghouwer holland mezőgazdasági miniszter szerint elsősorban az megújuló energiára történő átállást kell felgyorsítani, és ezt az intézkedéscsomagot lehet kiegészíteni rövid távú kríziskezelő intézkedésekkel. A Keresztény Unió javaslatában szerepelt egy olyan érdekes felvetés is, hogy az üvegházi dísznövénytermesztők zöldségtermesztésre való átállásra kapjanak ösztönző jellegű támogatást (mondván, hogy például a krizantém termesztése sokkal flexibilisebb), amit a Szövetség nagy meglepetéssel konstatált, de a hírek szerint a miniszter komolyan foglalkozik ezzel az ötlettel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?