Rengeteg magyar gazda hozott fontos döntést: ezt most sokan meglépték

agrarszektor.hu
A magyar agráriumnak számos dologgal kellett/kell megküzdeni mostanában, a hitelállománya mintegy 12,6 százalékkal, 969,4 milliárd forintra emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Továbbá a kedvezményes hitelek aránya 69,6 százalékot, a piaci hitelek részesedése pedig 30,4 százalékot tett ki 2022. június 30-án. Mindezen kívül az élelmiszeripar is "előszeretettel" vette fel a hiteleket.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az idei év június 30-ig agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra 381,9 milliárd forintot fizettek ki. A folyósított támogatási összeg 73,7 százaléka (281,4 milliárd forint) európai uniós forrásból származott, 26,3 százalékát (100,5 milliárd forint) nemzeti költségvetésből fizették ki - derül ki az Agrárközgazdasági Kutatóintézet (AKI) legfrissebb pénzügyi hírleveléből. Az egyes ágazatok támogatottságának vizsgálata során az AKI szakemberi arra jutottak, hogy a szántóföldi növénytermesztés részesedése volt meghatározó már 2022 első fél évében is, a támogatások több mint harmadát kapta az ágazat, míg az állattenyésztők a támogatások egyötödét használhatták fel, a kertészet részesedése pedig csupán 4,7 százalék volt. A nemzeti agrárkárenyhítési rendszer első pillérében a 2021. évi időjárás okozta károk kompenzálására nagy összegű kárenyhítést, 11,2 milliárd forintot folyósítottak 2022-ben a jogosult termelőknek - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ágazat hitelállománya tehát igen jelentősen emelkedett. A mezőgazdaságban tevékenykedő egyéni gazdaságok hitelállománya mérsékelten nőtt, 3,7 százalékkal, 405,7 milliárd forintra bővült. A legnagyobb növekedés a hitelállományon belül a beruházási hiteleknél volt tapasztalható. A hitelek javarészével a szántóföldi növények termesztőit finanszírozták. Az agráriumban tevékenykedő egyéni vállalkozások 36,0 milliárd forint új hitelt vettek fel 2022 második negyedévében, ami több 13 milliárd forinttal volt több, mint egy évvel ezelőtt. Mindemellett a mezőgazdasági társas vállalkozások hitelállománya is növekedett, méghozzá 20,0 százalékkal, 563,8 milliárd forintra emelkedett.

A növekedés az éven túli hiteleknél jelentkezett, azon belül is a beruházási hitelek állománygyarapodása volt meghatározó, amely ütemét és értékét tekintve is meghaladta a hosszú lejáratú forgóeszközhitelekét. A hitelállományból legnagyobb mértékben az állattenyésztési ágazat részesedett. A mezőgazdasági társas vállalkozások újonnan felvett hiteleinek összege 9,9 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbi értéket. A mezőgazdaság garantált hitelállománya is dinamikusan nőtt. A lízingcégek szerződésszáma mérséklődött, a tőkekintlévőség összege növekedett

- írja a lap.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az élelmiszeripar hitelállománya még mezőgazdaságénál is nagyobb ütemben bővült, ami számokban kifejezve 15,9 százalékos növekedést jelent, így 662,8 milliárd forintra emelkedett 2022 második negyedévének végére. A kedvezményes hitelek domináltak az állományban, amit jól mutat az is, hogy az ágazat hiteleinek közel 60 százalékát kedvezményes finanszírozás keretében folyósították. Az egyéni vállalkozások hitelállománya is meghaladta az előző év azonos időszakának értékét, mégpedig 19,8 százalékkal - így 7,3 milliárd forintra bővült, a társas vállalkozásoké 15,8 százalékkal, 655,4 milliárd forintra emelkedett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. december 5. 14:21