Enélkül nem megy: csak így maradhatnak most életben az agrárvállakozások

Enélkül nem megy: csak így maradhatnak most életben az agrárvállakozások

agrarszektor.hu
A szankciós élelmiszerár-emelkedés megfékezése és az élelmezésbiztonság növelése érdekében is változtatni kell az Európai Bizottság által erőltetett szankciós politikán, rövid távon is csökkenteni kell az energiaárakat, és intézkedéseket kell hozni az agrárvállalkozások finanszírozására - mondta az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleménye szerint a tárca nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az OECD Mezőgazdasági Bizottsága miniszteri ülésén.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ökrös Oszkár a "Fenntartható mezőgazdasági és élelmezési rendszerek kiépítése a változó környezetben: közös kihívások, átalakító megoldások" címmel rendezett OECD ülésen hangsúlyozta, hogy komoly kihívást jelent a mezőgazdasági termelékenység növelése és a klímavédelmi intézkedések együttes végrehajtása, amely csak a termelés átalakításával és az éghajlati viszonyokhoz jobban alkalmazkodó fajták, technológiák megválasztásával oldható meg. Ehhez szoros társadalmi együttműködésre van szükség a gazdákkal és a fogyasztókkal is, hiszen a fogyasztási és termelési szokásokat kell megváltoztatni. Magyarország jövője és versenyképessége szempontjából meghatározó, hogy miként tud megélhetést és továbbtanulási lehetőséget biztosítani a vidéken élők számára - tette hozzá.

A helyettes államtitkár a közlemény szerint szólt arról is, hogy Magyarország többek között magasabb előleget fizet az uniós közvetlen támogatásokra, rendkívül kedvezményes kamatozású forgóeszközhitelt tesz elérhetővé a mezőgazdasági vállalkozások számára, hitelmoratóriumot vezet be a mezőgazdasági vállalkozások forgóeszköz- és beruházási hiteleire a 2022 szeptemberétől 2023 decemberéig tartó időszakra, a feldolgozóipari vállalkozások pedig a 2022. október és december közötti időszakra energiaköltség-támogatásban részesülnek.

Ökrös Oszkár úgy véli, hogy az agrárium sikerességének záloga a jól képzett munkaerő. Hangsúlyozta, hogy az ágazat rohamosan változik, egyre nagyobb teret hódítanak az újfajta tudást és látásmódot követelő technológiák, melyek teljesen átformálják az ágazatot. A jövő agrároktatásának egyik legfontosabb feladata ezeknek a képességeknek a sikeres átadásában rejlik. Nagy lehetőséget jelent valamennyi tagállam számára a nemzetközi kutatásokba történő bekapcsolódás, az elért tudományos eredmények szakpolitikákban való felhasználása - tette hozzá. A miniszteri ülés margóján Ökrös Oszkár kétoldalú egyeztetést folytatott Frédéric Lamberttel, a francia agrártárca EU Ügyekért és Nemzetközi Kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?