Komoly gondok vannak Európa mezőgazdaságában: nincs mese, azonnal lépni kell

Komoly gondok vannak Európa mezőgazdaságában: nincs mese, azonnal lépni kell

agrarszektor.hu
A műtrágyákra vonatkozó vámtételek és a gázfelhasználás-csökkentési előírások eltörlését kéri az ágazat számára a Copa-Cogeca. Az európai gazdálkodókat és termelőszövetkezeteket tömörítő legnagyobb érdekképviselet nyílt levelében több fontos intézkedés meghozatalára szólította fel az Európai Bizottságot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Október 10-én kelt nyílt levelében az Európai Gazdálkodók (COPA) és Európai Termelőszövetkezetek (COGECA) Egyesülete több fontos, rövid távon is szükséges intézkedés meghozatalára szólította fel az Európai Bizottságot. A szervezet nem először teszi ezt, korábban a műtrágyákra kivetett vámtételek eltörlésére tettek javaslatot, és ők álltak az orosz-ukrán háború hatásait mérséklendő európai Élelmiszerpajzs kezdeményezés mögött is - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

A szervezet szerint az emelkedő energiaköltségek és azok hatása a villamos energia, a gáz, az üzemanyag, a műtrágya és a mezőgazdasági ágazatban felhasznált egyéb inputok áraira több ágazatban is nagy nyomás alá helyezte a mezőgazdasági termelőket, szövetkezeteket. A gáz- és villamosenergia-árak emelkedése miatt sok termelő veszteségesen működik, esetleg már a csőd szélén áll, és azt fontolgatja, hogy folytassa-e a tevékenységét. Bár a termelői árak is emelkedtek, ez nem fedezte a termelési költségek sokkal nagyobb mértékű növekedését, amelyet elsősorban a növekvő infláció okozott.

Az élelmiszer ugyanolyan fontos lesz ezen a télen, mint az otthonunk fűtése vagy világítása. Ilyen rendkívüli körülmények között, amikor Európa háborúban áll, és Oroszország fegyverként használja az élelmiszer- és energiaellátás biztonságának megingatását, hatékony, közös és egységes európai válaszlépésre van szükség, amely biztosítja az Európai Unió kulcsfontosságú ágazatainak és polgárainak szükségleteit, miközben fenntartja a jól működő belső piacot

- hangsúlyozta Christiane Lambert, a Copa elnöke.

Az ágazat energiához való hozzáférésének biztosítása és az energiaárak ingadozásának csökkentése kulcsfontosságú kérdés. Az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak el kell ismerniük az európai mezőgazdasági termelők, az agrárszövetkezetek és az élelmiszer-ellátási lánc stratégiai szerepét azáltal, hogy a Bizottság júliusi közleményével és az energiatakarékossági intézkedésekkel összhangban a tagállamok gázelosztási terveiben prioritásként kezelik az ágazatot, az élelmiszer-ellátási lánc pedig a csúcsidőszakokban mentesül az energiafogyasztás csökkentésére vonatkozó kötelezettség alól. Az energiaellátás diverzifikálása a bioenergia/biotüzelőanyagok fontos szerepvállalásával, és a gazdaságokban a megújuló energia decentralizált előállításának lehetőségeivel szintén központi jelentőségű.

Konkrét, azonnali és rövid távú uniós szintű intézkedéseket sürgetünk a mezőgazdaság és az erdészet számára, beleértve a likviditást biztosító pénzügyi beavatkozásokat is, hogy a tél folyamán és azt követően is zavartalan élelmiszer- és energiaellátást biztosítsunk

- nyilatkozta Ramon Armengol, a Cogeca elnöke.

Ami az általános villamosenergia-ellátás gázárplafonját illeti, a Copa-Cogeca tudomásul veszi Ursula von der Leyen bizottsági elnök bejelentését, és felszólítja a Bizottságot, hogy sürgősen dolgozzon ki hatékony javaslatokat egy ideiglenes gázárplafonra. Alapvető fontosságú, hogy az ilyen javaslatok hatékonyan csökkentsék az energia/gáz/áram számlákat anélkül, hogy hosszú távon megzavarnák az ellátást és az energiapiacot.

“Ami a műtrágyák piacait illeti, üdvözöljük Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztos közelmúltbeli bejelentését egy új műtrágya-stratégiáról. A műtrágyáknak elérhetőnek és megfizethetőnek kell lenniük a gazdálkodók számára az elégséges élelmiszertermelés biztosítása érdekében. A Copa-Cogeca cselekvési tervében felvázolt kulcsfontosságú intézkedés lenne a Trinidad és Tobagóból, illetve az Egyesült Államokból származó karbamid- és ammónium-nitrát-oldatok behozatalára vonatkozó vámkorlátok felfüggesztése, valamint a hagyományos vámtételek felfüggesztése addig, amíg fennáll az ellátási hiány veszélye az európai piacon.”

Az európai mezőgazdasági termelők és szövetkezetek továbbra is arra törekednek, hogy biztonságos és minőségi élelmiszereket biztosítsanak a fogyasztók számára. Ennek folytatásához pedig a Copa-Cogeca szerint sürgős uniós fellépésre van szükség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13