Nem állították le a magyar gabonakivitelt - Továbbra is folyamatosak a kiszállítások

Nem állították le a magyar gabonakivitelt - Továbbra is folyamatosak a kiszállítások

agrarszektor.hu
Nem állította le a meghatározó mezőgazdasági termények kivitelét az az intézkedés, amellyel a kormány március 6-tól bejelentési kötelezettséget írt elő a piaci szereplőknek. Bár pontos statisztikák nincsenek, kereskedői visszajelzések szerint eddig több mint 80 százalékban megkapták a jóváhagyást azok, akik az elmúlt napokban bejelentették kiviteli szándékukat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szinte minden kérelmező kiszállíthatja az országból továbbra is azokat az alapvető fontosságú mezőgazdasági terményeket, amelyek kivitelére március 6-tól bejelentési kötelezettséget írt elő a kormány az orosz-ukrán háború miatti rendkívüli piaci helyzetre hivatkozva. Sőt, kereskedői tapasztalatok szerint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), illetve az Agrárminisztérium rekordgyorsasággal, az esetek nagy részében egy nap alatt jóváhagyja a kérelmeket a rendeletben meghatározott legfeljebb harminc napos határidő helyett, és ez így volt például a március 15-i négynapos ünnepi időszakban is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Agrárium 2022 konferencia: hogyan hat az orosz-ukrán háború a magyar mezőgazdaságra?

Rendkívüli módon megbolygatta a világ agrár- és élelmiszerpiacát az orosz-ukrán háború, amely kiszámíthatatlanná és bizonytalanná tette a hazai agrárgazdasági vállalkozások üzleti tevékenységeit is. A Portfolio Csoport április 6-án rendezi meg Kecskeméten Agrárium 2022 konferenciáját, amely kiemelten foglalkozik azzal, hogy a háborús konfliktusnak milyen hatása lehet a magyar agrárgazdaságra, az ágazati szereplők hogyan tompíthatják a kedvezőtlen gazdasági hatásokat és előreláthatóan milyen további piaci fejleményekre számíthatnak 2022-ben. A konferencián szó lesz a legfontosabb idei agrár- és vidékfejlesztési támogatási változásokról és lehetőségekről is. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Mint ismert, Nagy István agrárminiszter március elején jelentette be, hogy a kormány az állattenyésztők takarmányellátása, illetve a lakossági élelmiszerigények biztosítása érdekében azonnali hatállyal "gabonakiviteli stopot" léptet életbe. A március 6-tól hatályos rendeletben ugyanakkor a kiszállítások kategorikus leállítása nem szerepelt, ehelyett előzetes bejelentési kötelezettséget vezettek be, az állam pedig elővásárlási jogot kapott.

A korlátozás egyrészt a gabonafélékhez sorolt búzára, kukoricára, árpára, rozsra és zabra vonatkozik, másrészt kiterjed az olajnövényként ismert napraforgóra és a fehérjenövényekhez tartozó szójára is. A tervezett kivitelt a Nébih-nél kell bejelenteni, amely a kérelmek formai követelményeit vizsgálja. Ezután az érdemi döntéseket az agrártárca hozza meg, majd visszautalja az ügyeket a Nébih-hez, amely értesíti az érintetteket.

A Nébih az Agrárszektort arról tájékoztatta, hogy az elmúlt hétvégéig körülbelül 1400 bejelentésnél végzett formai felülvizsgálatot, amelyeknek csak mintegy 5 százaléka nem felelt meg az előírt követelményeknek. Ilyen esetekben sem utasították el a bejelentéseket, hanem értesítették a kereskedőket arról, hogy javítsák ki kérelmeiket. A hivatal ugyanakkor nem közölt adatokat arról, hogy a bejelentések növényfajonként mennyi terményre terjedtek ki, illetve a minisztérium ténylegesen hány esetben járult hozzá a kivitelhez, vagyis döntött úgy, hogy az állam nem él elővásárlási jogával. Kereskedői visszajelzések szerint mindenesetre a benyújtott kérelmek több mint 80 százalékánál a kivitelt lehetővé tévő igazolásokat a kérelmezők rövid időn belül megkapták, vagyis egyelőre feltételezhető, hogy az agrártárca gyakorlatilag valamennyi kérelemnél lemondott az állam elővásárlási jogáról, így a tervezett kiszállítások megvalósulhatnak.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a piaci szereplők teljesíthetik megkötött szerződéseikben vállalt kötelezettségeiket, és nem kell veszteségekkel kalkulálniuk a szállítások meghiúsulása miatt. A bejelentési rendszer tehát annyit változtatott az eddigi helyzeten, hogy a kivitel előkészítése valamivel több adminisztrációval és átfutási idővel jár, de a beütemezett kiszállításokat le lehet bonyolítani.

Az újabb üzletkötéseket ugyanakkor bizonytalanná teszi, hogy ma nem lehet tudni, hogy a kiviteli korlátozás meddig marad hatályban. A kormány az intézkedést május 15-ig léptette életbe, de a háborús konfliktus, illetve az emiatti piaci árrobbanás további lépéseket tehet szükségessé. A kiszállítások lassításán felül felvetődhet a terményárak maximálása is, az állattenyésztők pedig az irreálissá vált takarmányköltségek kompenzálására rendkívüli támogatásokat sürgetnek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Sok múlik azon is, hogy Magyarországon, illetve a háborúzó országokban hogyan sikerülnek a tavaszi vetések. A hazai földeken egyre komolyabb gondot okoz a hosszú ideje tartó csapadékhiány is, amely a tavaly elvetett gabonafélék - így az őszi búza - idei terméseredményeit is döntően befolyásolhatja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?