Valami nem stimmel Belgiumban: egyre több gazda kényszerül súlyos lépésre

Valami nem stimmel Belgiumban: egyre több gazda kényszerül súlyos lépésre

agrarszektor.hu
A belga termelők egy része a fűtés visszafogásával reagált a magas gázárakra, emiatt csúszhat a szezon. Nagyobb baj, hogy a szamóca termesztésében hosszabb távon fenntarthatatlan az 50 euró/MWh feletti gázár, ami pedig áprilisban már 110 euró fölé emelkedett.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bart Baets, az SBB Accountants & Adviseurs kertészeti tanácsadója szerint egy átlagos belga szamócatermesztő a közelmúltban jó vagy kiváló évet zárt 2,8-3,1 euró/kg közötti termelési költség mellett, mivel a termékért 3,5-3,75 euró/kg közötti átvételi árat kapott. Ez az utóbbi években egy aránylag stabil modellnek számított, ám egyes termelők számára már tavaly ősszel, a gázárak növekedésével felborult. A földgáz ára kisebb-nagyobb ingadozásokkal éveken keresztül 25 euró/MWh körül mozgott, ám idén áprilisban 110 euró/MWh fölé kúszott, ami a termelési költségek olyan mértékű növekedését idézi elő, hogy a korábban megszokott árrés a továbbiakban egész biztosan nem lesz tartható - írja a FruitVeb

EZ IS ÉRDEKELHET

Csökkenő, vagy akár a negatív, veszteséges tartományba csúszó árrés fenyegeti azokat a termelőket, akik a korábbi években alkalmazott normál fűtési rendet követik, és nem hosszú távra kötött szerződés keretében, hanem piaci áron szerzik be a gázt. A gyakorlatban sok belga szamócatermesztő máris jelentősen visszavett a fűtés intenzitásából, ennek eredményeképp csúszik a szezonkezdet, csak a fix áron gázt beszerző gazdák tudják a szokásos időben piacra dobni terméküket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az energia a legjelentősebb költségelem

Bár Belgiumban a műtrágyák is jelentősen drágultak, továbbra is az energia bír a legmeghatározóbb aránnyal az üvegházi szamócatermesztés költségszerkezetében. A 25 euró/MWh gázár mellett a termelési költségek 15-20%-át tette ki, de az SBB Accountants & Adviseurs számításai szerint 100 euró/kg-os árnál az energiaköltségek aránya már eléri az 50-60%-ot. Az SBB a kritikus költségszintet 50 MWh környékére kalkulálja, azaz itt éri el a fedezeti pontot a szamócatermesztés (a várható árbevétel nulla haszon mellett pont fedezi a költségeket). Baets szerint nagyon valószínűtlen, hogy a szamóca ára hirtelen emelkedésnek indulna, az elmúlt években megszokott profitráta eléréséhez pedig a mostani viszonyok között legalább 4,5-5 euró/kg közötti árakra lenne szükség. Bár nem tartja kizártnak, a tanácsadó azért tartja mégis valószínűtlennek a hirtelen áremelkedést, mert a folyamatosan emelkedő, jelenleg már 8,34%-os infláció miatt a vásárlóerő máris erős nyomás alatt van, és a szamóca az a termék, amit a vásárlók elsőként hagynak ki a fogyasztói kosarukból. A várakozások szerint a gáz ára a következő télen is magas marad, ám a helyzet 2024-re vagy 2025-re megváltozhat. Ezt tükrözik azok a piaci várakozások is, amelyek a jövőbeni szerződések esetében 2024-re a gáz árát 46, a 2025-ös évre pedig 35 euró/MWh környékére teszik, ami szintén nem alacsony ugyan, de már a kritikus árszint alatti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13