Marad a brutális kánikula: súlyos döntést hozott az országos tisztifőorvos

Marad a brutális kánikula: súlyos döntést hozott az országos tisztifőorvos

agrarszektor.hu
Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását a 2022. június 27-én (hétfő) 00:00 órától 2022. június 30-án (csütörtök) 24:00 óráig érvényben lévő harmadfokú hőségriasztást július 4. (hétfő) 24:00 óráig meghosszabbítja az ország egész területére vonatkozóan. Ezekben a napokban a legmagasabb fokú hőségriasztás van érvényben - derült ki a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának közleményéből.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tartós hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet. A déli órákban semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon.

A kánikulát hétvégeken egyre többen töltik vízparton. A nyári napokon 11-15 óra között extrém magas az UV-sugárzás, ezért nagyon fontos, hogy ebben az időszakban kerüljék a napozást. Ha nem tudnak árnyékba húzódni, viseljenek lehetőleg fehér sapkát vagy széles karimájú kalapot, hosszú ujjú, fehér pamutinget. A szem védelme érdekében hordjanak UV-szűrős lencsét, napszemüveget. Gondoskodjanak a bőrük védelméről, mindig a bőrtípusuknak leginkább megfelelő fényvédőt használjanak. Napozást követően hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe. Várandós anyák csak mértékkel tartózkodjanak a napon, ha testhőmérsékletük túlzottan felmelegszik, az káros lehet a baba egészségére.

Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval közlekedők, vigyenek magukkal több, lehetőleg hűtött folyadékot. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

A nagy hőségben a növényzet is szárazabb, könnyebben meggyulladhat. Csak júniusban 1100 tűz keletkezett a szabadban, amelyeknél 17-en sérültek meg, a leégett terület pedig több mint 20 millió négyzetméter. A hőségriasztás ideje alatt a természetben inkább senki ne gyújtson tüzet, a kerti bográcsozásnál, grillezésnél pedig ne hagyják felügyelet nélkül a tüzet! A hőségre való tekintettel és a WHO ajánlásait követve a tisztifőorvos javasolja az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?