Mi történik itt? Váratlan hírek érkeztek a lengyel almáról

Mi történik itt? Váratlan hírek érkeztek a lengyel almáról

agrarszektor.hu
340 ezer tonnányi alma lehet még a lengyel raktárakban a helyi termelők becslései szerint. Ez a tavalyi mennyiség kétszerese lenne. Május elején viszont megélénkült a piac, és az emelkedő árak mellett is erős a kereslet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A WAPA április 1-i állapotra vonatkozó becslését több kritika érte a lengyel termelők részéről. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ezek a számok az egy hónappal korábbi állapotokat tükrözik, és azóta nagyon sok tényező megváltozott - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Ha az almakivonási kampány sikeres lesz, még az is előfordulhat, hogy május végére a tavalyinál is kevesebb alma marad a raktárakban. Az egyes hónapok fej-fej melletti adatait összehasonlítva látható, hogy az idei évet 1,382 millió tonnás készlettel kezdte Lengyelország, ami jóval magasabb, mint a 2021-es 835 ezer tonna. Februárban 1,15 millió tonna volt még a raktárakban a tavalyi 634 ezerrel szemben, míg március elejére az idei mennyiség 895 ezer tonnára csökkent, ami még mindig több, mint az előző év induló készlete, és jóval magasabb készletszint a tavalyi év azonos időszakában jelentett 472 ezer tonnánál. Április elsejére a WAPA idei becslése 617 ezer tonnát adott meg a 2021 áprilisi 329 ezerrel szemben, ami majdnem kétszeres különbség.

A lengyel gazdák mostani becslése szerint a márciusi fogyási adatokat figyelembe véve május elején 340 ezer tonna alma lehet még a belföldi raktárakban. Ha sikeres lesz a kivonási kampány, melynek kerete 200 ezer tonna, a május végi készletszint 140 ezer tonna környékére süllyedhet, ami már kevesebb, mint a 2021-ben mért 163 ezer tonnás volumen. Tavaly ennél a készletszintnél érte el a belföldi alma a legmagasabb árat, ami elsősorban a koronavírus miatt megélénkült keresletnek volt köszönhető. Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy Fehéroroszország feloldotta az importtilalmat, ami további kedvező hatással lehet a még a raktárakban pihenő készletek értékesítésére. A belarusz importcégek minden bizonnyal tovább fogják szállítani az almát Oroszországba, így a 4 PLN/kg (320 Ft/kg) körüli exportár reálisnak látszik.

A forgalom fellendülését jelzi, hogy egyre inkább a felvásárlók kezdik el hívogatni a termelőket, és nem is nagyon rejtik véka alá, hogy az árak növekedése várható a közeljövőben. A Bronisze nagybani piacon már a héten elkezdtek emelkedni a kiváló minőségű, népszerű fajták árai, ezekért 2-2,33 PLN/kg (161-188 Ft/kg) árat kaphatnak a termelők. A legjobb áron a Cortland és a Lobo fajtákat keresik, ezekért 2.66-3.33 PLN/kg (215-270 Ft/kg) között fizetnek. Még mindig a piacon vannak a standard légterű tárolókból kihozott készletek utolsó tételei is, ezek jóval olcsóbban, 1,33 PLN/kg (108 Ft/kg) áron cserélnek gazdát, a kisebb méretű gyümölcsökért pedig mindössze 1 PLN/kg (81 Ft/kg) kell fizetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?