Durván sokba kerül ennek a gyümölcsnek a termesztése: mégis csinálják a gazdák

agrarszektor.hu
Január 19-én Kielcében rendezték meg a TSW 2023 zöldség-gyümölcs ágazati kiállítást, melynek keretében Dr. Dariusz Paszko tartott előadást a lengyelországi almatermesztés 2022. évi termelési költségeiről. A legnagyobb mértékben a műtrágyák költségei nőttek, az alma fajlagos termelési költsége 64-ről 79 Ft/kg-ra nőtt egy év alatt. 

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Lengyelországban egy 56,2 tonna/hektár hozamú almaültetvény teljes termelési költsége (azaz az amortizációval és közvetett költségekkel együtt számolt költség) a 2022-es évben jelentősen, 23%-kal, 0,78 PLN/kg-ról (64,2 Ft/kg) 0,96 PLN/kg-ra (79 Ft/kg-ra) emelkedett. Százalékos növekedést tekintve a legnagyobb mértékben a műtrágya költsége nőtt. Jelenleg számos almafajtát bőven ez alatt a fajlagos költség alatti áron értékesítenek a piacon, így jogosan merül fel a kérdés: hogyan lehetséges az, hogy a lengyel gazdaságok egyáltalán még működnek? Dr. Paszko kifejtette, hogy csak a kézzelfogható költségeket (azaz a kiadásokat) tekintve a termelés még mindig a jövedelmezőség határán van egy szezonra vetítve, mivel itt még a termelő nem találkozik az amortizáció hosszú távú hatásaival, ráadásul saját munkabérét sem számolja el a kiadások között.

Dr. Paszko egy másik, igen fontos problémára is felhívta a figyelmet, ez pedig az étkezési kihozatali arány, vagyis annak a kérdése, hogy az ültetvényben az ipari alma százalékos aránya hogyan hat a végső termelési költségekre. Ahogy nő az ipari alma aránya, úgy nőnek a költségek is: a 56,2 tonna/ha hozamú ültetvény esetében a 0,96 PLN/kg (79 Ft/kg) fajlagos termelési költség 22%-os iparialma-arány esetén 1,16 PLN/kg-ra (95,4 Ft/kg-ra) nő, mivel kisebb étkezésialma-hozamra jut ugyanakkor költség - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?