Durván sokba kerül ennek a gyümölcsnek a termesztése: mégis csinálják a gazdák

Durván sokba kerül ennek a gyümölcsnek a termesztése: mégis csinálják a gazdák

agrarszektor.hu
Január 19-én Kielcében rendezték meg a TSW 2023 zöldség-gyümölcs ágazati kiállítást, melynek keretében Dr. Dariusz Paszko tartott előadást a lengyelországi almatermesztés 2022. évi termelési költségeiről. A legnagyobb mértékben a műtrágyák költségei nőttek, az alma fajlagos termelési költsége 64-ről 79 Ft/kg-ra nőtt egy év alatt. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Lengyelországban egy 56,2 tonna/hektár hozamú almaültetvény teljes termelési költsége (azaz az amortizációval és közvetett költségekkel együtt számolt költség) a 2022-es évben jelentősen, 23%-kal, 0,78 PLN/kg-ról (64,2 Ft/kg) 0,96 PLN/kg-ra (79 Ft/kg-ra) emelkedett. Százalékos növekedést tekintve a legnagyobb mértékben a műtrágya költsége nőtt. Jelenleg számos almafajtát bőven ez alatt a fajlagos költség alatti áron értékesítenek a piacon, így jogosan merül fel a kérdés: hogyan lehetséges az, hogy a lengyel gazdaságok egyáltalán még működnek? Dr. Paszko kifejtette, hogy csak a kézzelfogható költségeket (azaz a kiadásokat) tekintve a termelés még mindig a jövedelmezőség határán van egy szezonra vetítve, mivel itt még a termelő nem találkozik az amortizáció hosszú távú hatásaival, ráadásul saját munkabérét sem számolja el a kiadások között.

Dr. Paszko egy másik, igen fontos problémára is felhívta a figyelmet, ez pedig az étkezési kihozatali arány, vagyis annak a kérdése, hogy az ültetvényben az ipari alma százalékos aránya hogyan hat a végső termelési költségekre. Ahogy nő az ipari alma aránya, úgy nőnek a költségek is: a 56,2 tonna/ha hozamú ültetvény esetében a 0,96 PLN/kg (79 Ft/kg) fajlagos termelési költség 22%-os iparialma-arány esetén 1,16 PLN/kg-ra (95,4 Ft/kg-ra) nő, mivel kisebb étkezésialma-hozamra jut ugyanakkor költség - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31