Milliárdos beruházást adtak át Szegváron

MTI
Több mint 1,2 milliárd forintos beruházással épült meg az Árpád-Agrár Zrt. új palántanevelője Szegváron. Az 1,5 hektáros üvegház és 0,7 hektáros fóliablokk külön szabályozható hőmérsékletű egységekből áll. A cégcsoport idén és jövőre még további 1,6 milliárd forintos fejlesztést tervez.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nagy István agrárminiszter a Csongrád megyei községben az Árpád-Agrár Zrt. új palántanevelő üvegházának átadási ünnepségén azt mondta, a kertészeti ágazat tavalyi több mint 300 milliárd forintos kibocsátása a magyar mezőgazdasági produktum 12 százalékát jelentette. A kertészet kibocsátásából pedig csaknem 180 milliárd forintot tett ki a friss zöldségek előállítása.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Magyarország természeti adottságaiban rendkívül nagy potenciál rejtőzik, a kormány fő célkitűzése a versenyképesség javítása. A 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban kertészeti beruházások támogatásra 120 milliárd forint támogatás odaítéléséről született döntés, ez több mint 5300 nyertes. Üveg- és fóliaházak fejlesztésre 22,5 milliárd forint pályázati támogatást folyósítanak. A mintegy kétszáz beruházás keretében 90 hektár új üvegházat, 20 hektár fóliaborítású, nagy légterű növényházat, 5,1 hektár nagy légterű hideg hajtató fóliasátrat és 35 hektár blokkrendszerű hideg hajtató fóliaházat alakítanak ki - tudatta a Nagy István.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Csikai Miklós, az Árpád-Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója kifejtette, a cégcsoport 2011 és 2018 között több mint 18 hektár üvegházat épített, 7,75 milliárd forint beruházással, melyből 1,8 milliárd forintot fedezett pályázati forrás. Hozzátette: idén és jövőre további 1,6 milliárd forintos fejlesztést terveznek.

Az új palántanevelő 1,232 milliárd forintos beruházással épült, 492 millió forintos támogatással. Az 1,5 hektáros üvegház és 0,7 hektáros fóliablokk külön szabályozható hőmérsékletű egységekből áll, pót-megvilágítási rendszerrel, a növényvédelmet is biztosító öntözőkonzolokkal, a legkorszerűbb árnyékolás- és szellőzéstechnikával ellátott.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az Árpád cégcsoport legfontosabb zöldségnövényei a fehér étkezési és hegyes csípős paprikák, a fürtös- és koktélparadicsomok. A vállalkozás 40 hektáros fűtött üvegházához és további 20 hektár fűtött fóliasátrához a hőenergiát húsz termálkút biztosítja. Az Árpád-Agrár Zrt.-nél a palántanevelés több mint hét hektáron a legkorszerűbb termesztőberendezésekben zajlik. Több mint ezer partner számára állítanak elő szaporítóanyagot, 2018-ban 23,2 millió palántát neveltek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03