2021. szeptember 25. szombat Eufrozina, Kende

Hírek - Növény

Mindent megborított a rengeteg eső: veszélyes kártevők ostromolják a földeket

Az elmúlt napokban tovább folytatódott a viharokkal, felhőszakadással tarkított nyári időjárás. A helyenként bőséges csapadék több helyen jeget is hozott magával, kisebb-nagyobb károkat okozva. A nagyobb felhőszakadások centrumában a korábbi aszályt belvíz váltotta fel, ami a növényzet befulladását idézte elő. Az aratás előtt álló kalászos gabonák sok helyen összekuszálódva fekszenek a felázott talajon. Az ilyen fekvő gabonán a kórokozók, elsősorban a kalászfuzáriózis fertőzésveszélye fokozott mértékben jelentkezik, írta dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.
 
 

A kalászfuzáriózis-fertőzés a folyamatos nedvességborítás miatt az álló gabonákon is újabb tünetekkel jelentkezik. A „dunsztos” időjárás kedvez a felületi fertőzés kialakulásának, egyre több a rózsaszínes bevonatú és kifehéredett árpa- és búzakalász, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A tavaszi vetésű kalászosokon a fuzáriózis veszély mellett a gabonalisztharmat és a rozsdabetegségek okoznak gondot. A nyugati, hűvösebb tájegységekben inkább a sárgarozsda, másutt pedig a vörösrozsda fertőz a leveleken. A betegségek elterjedése most még nem magas, de az időjárási körülmények megkövetelik a fungicides beavatkozást.

A bőséges csapadék a kukorica látványos fejlődését okozta, a korábbi táblán belüli egyenetlen fejlődés a gyors növekedés következtében elmúlt, sőt már itt-ott címerező kukoricát is lehet látni. A kukoricamoly és az amerikai kukoricabogár most már nemcsak délen, hanem a nyugati országrészben is károsít, ez utóbbi kártevő lárvái zömmel L1-L3 fejlődési fokozatúak. A gyökerek elrágása miatti növénykidőlés tüneteit még nem lehet látni. A jó nedvesség ellátottság miatt a kukorica most képes pótolni a gyökérveszteséget. Az imágók várható megjelenése július elejére- közepére tehető. A kukorica levelein hámozgatnak a nemrég előjött vetésfehérítő bogár imágók. A kártétel nem fog sokáig tartani, ugyanis hamarosan nyugalmi állapotba vonulnak a környező erdők, fasorok avarjába. A jégveréses és szélkárt szenvedett kukoricán egyre gyakoribb a golyvásüszög-fertőzés tünete. A kórokozó a szélsőséges eseteket leszámítva nem okoz terméskiesést, de a szilázs készítésnél minőségromlást idézhet elő.

A csillagbimbós fejlettségű napraforgón az esőzések hatására kis mértékben csökkent a levéltetű-fertőzés, viszont elindult a mezei- és lucernapoloskák betelepedése a napraforgó táblákba. Egyedszámuk most még alacsony, de a fertőzés tendenciáját érdemes lesz figyelemmel kísérni az elkövetkező napokban. Kórokozók közül a szklerotíniás tőfertőzés mellett az alsó leveleken már gyakori tünetet okoz az alternária, ami képes a szárat is megfertőzni. A napraforgó állományok párás, dunsztos környezete miatt várhatóan a többi szárbetegséget előidéző betegséggel (fóma, makrofomina, diaporte) is számolni kell. Itt az ideje a napraforgó fungicides állománykezelésének.

Szántóföldi növényvédelem szempontjából érdemes lesz odafigyelni néhány bagolylepke fajra, mert a fény- és feromoncsapdák tömegesen fogják a C-betűs, a felkiáltójeles és a gyapottok bagolylepkét.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu