2021. október 16. szombat Gál

Hírek - Növény

Mit tesz a kormány az állattenyésztőkért?

A Vidékfejlesztési Minisztérium határozott törekvése, hogy a sertéstenyésztőkön segítsen, az ágazat meglévő gondjait mérsékelje. Az agrártárca az idén, a tavalyinál jóval nagyobb összeget, összesen 47 milliárd forintot biztosít állattenyésztési feladatokra.
 
 

A kormány a hivatalba lépése óta 405 milliárd forintot fizetett ki a gazdáknak a Magyar Vidékfejlesztési Hivatalon (MVH) keresztül közvetlen és vidékfejlesztési támogatásokra.


A 2010. második felében kényszerű módon leállított, állattenyésztéshez kapcsolódó támogatási jogcímeknél (állatbetegségek megelőzése, állati hulla elszállítása) a 2011. évi költségvetésben 9.5 milliárd forintot biztosítunk úgy, hogy a 2010. évi igényeket visszamenőleg is kifizetjük – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája.


A sertéstartók állatjóléti támogatására az EU által megengedett legmagasabb összeget, 6 milliárd forintot ad a tárca 2011-ben.
A minisztérium több lépésben könnyített az állattartók kötelezettségein az ÚMVP-ben meghirdetett állattartótelepek korszerűsítése jogcímnél, ahol összesen 272. 5 milliárd forint áll rendelkezésre a 2007 és 2013 közötti ciklusban.


2011-ben is támogatják a tenyésztésszervezési feladatok ellátását, ezzel segítve a hazai tenyészállat-előállítást.


A Vidékfejlesztési Minisztérium 2011.január 1-jén elindította Magyarország PRRS (az egyik sertésbetegség) mentesítési programját annak érdekében, hogy hazánkban csak PRRS-mentes állományokból származó állatot lehessen hizlalni, és tenyészteni. Magyarország határozott célja, hogy a sertéseknél a négyesmentességet elérje, ami nagy segítséget jelent a magyar piacok megvédéséhez, a hazai sertéságazat helyzetének javulásához.

Az agrártárca tisztában van a takarmányárak világpiaci és hazai megnövekedésével. A probléma enyhítése érdekében a minisztérium rendkívül kedvezményes (7%-os) MFB Zrt. által folyósított forgóeszköz-hitelprogram indítását kezdeményezte. A hitelkeret összege 15 milliárd forint, amelyből 10 milliárd forint jut célzottan az állattenyésztő ágazatnak.


A kormány elindította az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel programot is annak érdekében, hogy az agrárágazat szereplőire is kiterjessze a kedvezményes konstrukciót. A gazdák max. 25 millió forint szabad felhasználású hitelt vehetnek fel három éves futamidőre.


A Vidékfejlesztés Minisztérium rendelettel kívánja szabályozni a magyar termék illetve a magyar élelmiszer fogalmát, valamint a magyar származási helyre utaló jelölések használatát. Ez az intézkedés is javíthatja a hazai sertéstartók piaci helyzetét.


A magyar sertéstermékek népszerűsítésére és értékesítésének megsegítésére az Agrármarketing Centrum (AMC) kampányt indít.


A sertéságazatban kialakult helyzet kezelésére az Európai Bizottság rendeletet hozott a sertéshús magántárolási támogatásáról. Ezzel a lehetőséggel a magyarországi termelők is éltek, 2555 tonna sertéshúsra igényeltek támogatást.


A minisztérium vezetése továbbra is arra törekszik, hogy érdemben járuljon hozzá a sertéságazat gondjainak megoldásához, a termelők helyzetének javításához, és ennek érdekében nyitott minden építő, a jogszabályokkal összhangban lévő javaslat megfontolására.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu