A hagyományos húsipar már lázad a műhús ellen

agrarszektor.hu
Beperelték a vegán szervezetek Mississippi államot, konkrétan Phil Bryant republikánus képviselőt és Andy Gipson mezőgazdasági biztost, mert törvénybe iktatták: a növényi és rovaralapú élelmiszereket nem lehet húsként vagy hústermékként felcímkézni. A hagyományos húsipar támadásnak érzi a műhúst.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Korábban írtunk arról, mennyire népszerű a műhús, és hogy Londonban megnyílt az első húsmentes hentesbolt. A jelek szerint sokaknak ez a tendencia nem tetszik. Mississippi államban ezért  törvénnyel szabályozták, hogy nem lehet ráírni a nem húsból készült termékekre a "húsmentes hús" megjelölést. Az amerikai Növényalapú Élelmiszerek Szövetsége és egy, a műhúságazatban érdekelt vállalat szerint ez sérti a szólásszabadságot.

A július 1-től hatályos törvény szövege szerint nemcsak a növényi és rovaralapú élelmiszerek címkéjén nem szerepelhet semmilyen formában a hús szó, hanem azokén sem, "amelyek állati szervezeteken kívüli sejtkultúrákban tenyésztett állati sejteket és szöveteket tartalmaznak". Ezzel az immár a Burger Kingnek is beszállító Impossible Foods, a McDonald's-nak terítő Beyond Meat és minden olyan gyártó bajba kerülhet, amelyik állati hús felhasználása nélkül készült, hússzerű terméket kínál - írta a Qubit. 


A hagyományos húsipar képviselői Amerika-szerte hevesen tiltakoznak az ellen, hogy a levágott állatokból származó termékeken kívül bármi mást húsnak lehessen hívni. Nem véletlenül, hiszen az amerikai húsipar összbevétele mintegy 50 milliárd dollár évente. Tucatnyi amerikai állam, Arkansas, Dél-Karolina, Dél-Dakota, Észak-Dakota, Kentucky, Louisiana, Montana, Oklahoma és Wyoming nyíltan védené az állattartók és a húsipari feldolgozók érdekeit, így a mississippihez hasonló szabályozást iktattak be. Louisianában ugyan csak 2020 októberétől lesz büntethető, aki termékeit "megtévesztő módon" címkézi fel, a szabályozás viszont nemcsak a húsmentes hústermékekre, hanem a rizs- és cukorpótlókra is kitér - írta a lap.

Mississippi államban a vegán szervezetek képviselői által benyújtott kereset szerint viszont éppen hogy "a tiltás megtévesztő, mert eddig a vásárlók pontosan tudták, hányadán állnak a termékekkel". Hasonló pert Missouri államban is indítottak már, ott épp a peren kívül megegyezés lehetőségét fontolgatják a felek. Missouriban jelenleg vétségnek számít és büntetőjogi kategóriába tartozik, ha egy növényi alapú termék csomagolásán bármilyen szó a húsra utal. Így nemcsak húsmentes húsnak nem lehet hívni a termékeket, de zöldségburgernek vagy vegetariánus sonkának sem.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?