2021. január 22. péntek Vince, Artúr

Hírek - Növény

Most kell észnél lenni: a bőséges csapadék ellenére is van miért aggódniuk a gazdáknak

A kukoricának és a napraforgónak is jót tett az eső, a csapadékos, meleg időjárás azonban nemcsak a növények fejlődésének, hanem a különböző betegségek terjedésének is kedvezett. Medárd ideje a következő napokban is folytatódik, a gazdáknak egyre több helyen a belvíz megjelenésével is számolniuk kell.
 
 

Míg néhány hete még az egyre súlyosabbá váló aszályra panaszkodtak a gazdálkodók, mostanra már a sok eső miatt fájhat egyesek feje. A csapadék ugyanis sokszor nem a legbékésebb körülmények között érkezett meg a földekre, a korábbiakhoz képest is igencsak viharosan teltek az elmúlt napok. Az országos lefedettséggel működő jégkármérséklő rendszernek köszönhetően ugyan nagyobb méretű jég sehol sem okozott károkat, kisebb, borsószem nagyságú jég azonban több helyen előfordult az országban, olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzése szerint bár a múlt hét második felében kialakult záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadások néhol jelentős károkat okoztak, tovább segítették a talajok nedvességgel való feltöltődését a rendkívül aszályos tavasz után. Békéscsaba térségében csak vasárnap több eső esett, mint március közepe óta összesen. A csapadéknak a legjobban a tavasszal elvetett növények örülhettek, az ősszel elvetett búzának, repcének már későn jött az eső.

A napraforgó ugyanakkor rohamos növekedésnek indult, a melegebb időnek köszönhetően pedig a kukorica is szépen fejlődik a földeken. A szakemberek szerint mivel a vetés idején szárazság uralkodott az országban, ezért a kukorica mélyebb gyökeret eresztve keresett nedvességet a talajban, ami egy esetleges aszályos nyár során még komoly előnyt jelenthet. A meleggel párosult csapadékos idő azonban nemcsak a növények fejlődésének tett jót, a gyomok mellett a növényi kórokozók terjedésének is kedvezett az időjárás. A legkomolyabb védekezésre a gyümölcsösökben van szükség.

A következő napok is igazi medárdi időt ígérnek, minden nap számítani lehet kisebb-nagyobb esőkre. Azonban míg az ország egyes pontjain még bőven van helye a csapadéknak, a rosszabb vízgazdálkodású területeken a belvíz megjelenésével is számolniuk kell a gazdáknak. Emellett a felhőszakadások környezetében előforduló villámárvizek is komoly károkat okozhatnak a mezőgazdaságban.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu