2021. október 20. szerda Vendel

Hírek - Növény

Nagy bejelentést tettek a lengyelek az idei gyümölcstermésről: meglepőek a számok

A Lengyel Statisztikai Hivatal (GUS; G³ówny Urz±d Statystyczny) becslései szerint a belföldi gyümölcstermés 2021-ben várhatóan 4,6 millió tonna körül alakul, ami 3 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A 2020-as évhez képest a különbség aprónak tűnik ugyan, de nem szabad elfelejteni, hogy már a 2020-as termés is magasabb volt, mint a 2019-es.
 
 

Az idei termés növekedését az előző évhez képest a szakértők szerint nagyrészt az időjárás tette lehetővé Lengyelországban - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A bőséges hótakaró megvédte a fákat a fagytól, és az olvadási időszakban biztosította a vegetációhoz szükséges vizet. A márciusi és áprilisi hőmérséklet azonban nem volt kedvező. A tavasz idén rekordhideg volt. Ez lelassította a rügyek fejlődését (viszont a késleltetett rügyfakadás megvédte őket a fagyoktól). Ennek következtében a virágzási időszak lerövidült, és a beporzó rovaroknak kevesebb idejük volt arra, hogy a virágokat beporozzák. Júniusban és júliusban jelentősen javultak a gyümölcsösök optimális fejlődéséhez szükséges feltételek, a magas hőmérséklet kedvezett a gyümölcsök fejlődésének. Az ország egyes régióiban ebben az időszakban csak elszórtan jelentettek problémát az extrém időjárási jelenségek (viharos szél, heves esőzések, jégeső), amelyek az érő gyümölcsök egy részét károsították ugyan, de összességében komoly veszteségeket nem okoztak.

Óriási eltérések vannak a lengyel almatermést illető prognózisokban. A belföldön betakarított mennyiséget a GUS 3,6 millió tonnára becsüli, ami mintegy 2,8 százalékkal magasabb, mint 2020-ban, míg a WAPA prognózisa ennél jóval optimistább, mivel ők 4,17 millió tonnát valószínűsítenek (ez 22%-os növekedés lenne).

A virágzás időszakában tapasztalható kedvezőtlen időjárási körülmények és a visszatérő időjárási anomáliák, például a szárazság vagy a jégeső ellenére az almatermés volumene idén is magas szinten maradhat a gyümölcsösökben alkalmazott modern öntözőrendszereknek, fagy- vagy jégeső elleni berendezéseknek köszönhetően

 - mondták a lengyel szakértők.

A körtetermésre vonatkozó előzetes előrejelzés 57 000 tonna, ami körülbelül 1 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A szilvatermés előzetes becslések szerint akár 110 000 tonna is lehet, azaz 10 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt (és talán ez a legvitatottabb előrejelzés a gyümölcstermesztők körében, akik szerint ez meglehetősen erőteljes felülbecslés). A belföldi meggytermést a GUS több mint 165 000 tonnára becsüli, ami 8 százalékkal magasabb, mint 2020-ban, bár itt megjegyzendő, hogy a tavalyi állítólag 150 ezer tonnát is meghaladó volumen ágazati szereplők szerint inkább 100-120 ezer tonna között lehetett. A cseresznyetermés a lengyel hivatal előrejelzése szerint 58 000 tonna lesz, azaz 17 százalékkal több, mint tavaly. A termőterületben nem következett be lényeges változás, a cseresznye és a meggy együttesen 40 ezer hektár körül alakul.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu