2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Növény

Nem eszünk elég gombát - Megdupláznák a fogyasztást

Kampány indul júniusban a hazai csiperke és laskagomba népszerűsítésére az áruházláncokban. A cél az, hogy az egy főre eső mai éves gombafogyasztás megduplázódjon.
 
 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezett programja a csiperkét és a laskagombát érinti, amelyek a legjelentősebb termesztett fajok Magyarországon – derül ki a köztestület közleményéből. A népszerűsítő kampányban a kiskereskedelmi láncok közül az Auchan, a CBA, a Lidl, a METRO, a  SPAR és a TESCO vesz részt.

A tapasztalatok szerint az egy főre eső hazai fogyasztás alacsony, mindössze 1-1,5 kilogramm évente. A kampány célja, hogy a fogyasztás ezt megduplázva, évi 3 kilogrammra növekedjen.

A júniusban zajló akció nagyrészt az edukációra helyezi a hangsúlyt, mert a tapasztalatok szerint a hazai fogyasztóknak a gomba felhasználásáról viszonylag kevés információjuk van. Sokakban még élnek olyan téves információk, amelyek a nyers fogyaszthatóságot kérdőjelezik meg. Példaként említhető, hogy a laskagomba húspótló szerepéről és széles körű felhasználhatóságáról szinte egyáltalán nincsenek információi az átlagfogyasztónak.

A hazai gombatermelés az utóbbi években növekedett, a 2008-ban regisztrált 18 ezer tonnás mennyiségről a tavalyi évre közel 30 ezer tonnára bővült, nagyjából 15-20 milliárd forintos éves termelési értéket produkálva. A megtermelt gomba 90 százaléka csiperke, 7-8 százaléka laskagomba, ezek közel 60 százalékát exportálják. Magyarországon 18-20 nagyobb és 300-400 kisebb gombatermelőt tartanak nyilván, az ágazat mintegy 4500 főt foglalkoztat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!