Nincs megállás: ezek a veszélyes kártevők most komoly felfordulást okozhatnak az országban

agrarszektor.hu
Kellemes, kora őszi, időjárási frontoktól független és csendes idő volt a múlt héten is. A sok napsütés és a csapadékmentes időjárásnak köszönhetően semmi nem zavarta meg a szántóföldi és kertészeti növények érését és betakarítását, valamint az őszi káposztarepce vetése is sikeresen befejeződött. A hűvösebb éjszakák sok kártevő rajzását állították meg vagy csökkentették le. A száraz időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben - figyelmeztetett dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében a magyarnovenyorvos.hu oldalán.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ország több, főleg a déli tájegységéből érkezett jelzések szerint erőteljesen elszaporodtak a mezei pockok. Országos szinten vannak olyan területek, ahol már azonnali beavatkozásra van szükség a kártevő ellen, másutt azonban szórványos, a védekezési küszöbértéket sem éri el a fertőzöttség. A látszólagos ellentmondás ellenére érdemes minden, a mezei pockok által veszélyeztetett területet ellenőrizni, nehogy később kártételi veszélyhelyzet alakuljon ki. Főleg az évelő pillangós kultúrákat, valamint az elhanyagolt, ruderális területeket és árokpartokat kell felmérni, mert a mezei pockok mindig ezekről a területekről kezdenek betelepedni az őszi kalászos és repce vetések szegélyeibe.

Egy másik polifág kártevő, a vetési bagolylepke hernyójának, a mocskospajornak a súlyos kártételéről is érkeztek már hírek a kelő félben levő őszi káposztarepce vetésében. A mocskospajor ellen a vetőmagcsávázás hatástalan, csak az őszi káposztarepce-állomány permetezésével gátolható meg a tarrágás.

A hírek szerint deszikkált napraforgóból a gyapottok-bagolylepke hernyója átvándorolt a szomszédos szikleveles repce vetésre, és komoly károkat okoz. A gyapottok-bagolylepke rajzása mostanra lecsökkent, de vannak még területek, ahol nagy tömegekben jelen van, így itt további kártételekre lehet számítani, főként a késői- és csemege kukorica állományokban, valamint több zöldségkultúrában is. Már most látványosan sok a fertőzött fűszer- és étkezési paprika, és ugyanez jellemző szabadföldi paradicsom bogyójára is.

Országszerte nagyon erős a zöldítés céljából vetett keresztesvirágú növényeken, főként a mustáron a repcedarázs álhernyója okozta fertőzés és kártétel. A kártevő miatt több helyen emiatt idő előtti betárcsázásra kényszerültek a földtulajdonosok, illetve földet bérlő gazdák.

A hűvösebb éjszakáknak köszönhetően érezhetően lecsökkent az ázsiai márványos poloskák egyedszáma, de a zöld vándorpoloska még most is erőteljesen károsítja a növényeket. A kártevő összes fejlődési fokozata megfigyelhető, gyakorlatilag az összes növénykultúrában, szántóföldtől a házi kertig mindenütt jelen van. A lakóhelyek irányába történő vonulásról is érkezett már jelzés.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03