2022. május 24. kedd Eszter, Eliza

Hírek - Növény

Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog

Jóval az európai uniós átlag alatt van Magyarországon az ökológiai gazdálkodásra használt területek aránya. Míg az EU-ban a teljes mezőgazdasági terület 7 százalékát használták erre a célra 2017-ben, addig Magyarországon mindössze a 3,7 százalékát. Jól látszik ugyanakkor, hogy 2012 óta 25 százalékkal nőtt az ökológiai gazdálkodásra használt területek száma az unióban.
 
 

Az Európai Unióban 2017-ben 12,6 millió hektár volt az ökológiai gazdálkodásra használt területek nagysága, ami az összes mezőgazdasági terület 7 százalékának felel meg. A 2012-es évhez képest ez 25 százalékos növekedést jelent. Mielőtt egy területet „ökológiai” -nak minősítenek, egy olyan átalakítási folyamaton kell végig menni, amely terménytől függően akár 2-3 évig is eltarthat.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.


Az EU-tagállamok közül Ausztriában a legnagyobb az ökológiai gazdálkodásra használt területek nagysága, itt ugyanis az összes mezőgazdasági terület 23,4 százalékát használják erre a célra. Ausztriát követi Észtország (19,6 százalék), Svédország (19,2 százalék), Olaszország (14,9 százalék), Csehország (14,1 százalék), Lettország (13,9 százalék) és Finnország (11,4 százalék).

Forrás: ec.europa.eu/eurostat

Magyarország a lista végén kullog, az országban ugyanis az uniós átlagnak számító 7 százalékot sem éri el az ökológiai gazdálkodásra használt területek aránya, és a mezőgazdasági területek mindössze 3,7 százalékán végeznek ökológiai gazdálkodást. Az ökológiai gazdálkodásra használt területek aránya Máltán a legalacsonyabb, 0,4 százalékkal. Őt még megelőzi Írország (1,7 százalék), Románia (1,9 százalék), Bulgária (2,7 százalék) és az Egyesült Királyság (2,9 százalék).

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben