2019. június 20. csütörtök Rafael

Hírek - Növény

Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog

Jóval az európai uniós átlag alatt van Magyarországon az ökológiai gazdálkodásra használt területek aránya. Míg az EU-ban a teljes mezőgazdasági terület 7 százalékát használták erre a célra 2017-ben, addig Magyarországon mindössze a 3,7 százalékát. Jól látszik ugyanakkor, hogy 2012 óta 25 százalékkal nőtt az ökológiai gazdálkodásra használt területek száma az unióban.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az Európai Unióban 2017-ben 12,6 millió hektár volt az ökológiai gazdálkodásra használt területek nagysága, ami az összes mezőgazdasági terület 7 százalékának felel meg. A 2012-es évhez képest ez 25 százalékos növekedést jelent. Mielőtt egy területet „ökológiai” -nak minősítenek, egy olyan átalakítási folyamaton kell végig menni, amely terménytől függően akár 2-3 évig is eltarthat.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.


Az EU-tagállamok közül Ausztriában a legnagyobb az ökológiai gazdálkodásra használt területek nagysága, itt ugyanis az összes mezőgazdasági terület 23,4 százalékát használják erre a célra. Ausztriát követi Észtország (19,6 százalék), Svédország (19,2 százalék), Olaszország (14,9 százalék), Csehország (14,1 százalék), Lettország (13,9 százalék) és Finnország (11,4 százalék).

Forrás: ec.europa.eu/eurostat

Magyarország a lista végén kullog, az országban ugyanis az uniós átlagnak számító 7 százalékot sem éri el az ökológiai gazdálkodásra használt területek aránya, és a mezőgazdasági területek mindössze 3,7 százalékán végeznek ökológiai gazdálkodást. Az ökológiai gazdálkodásra használt területek aránya Máltán a legalacsonyabb, 0,4 százalékkal. Őt még megelőzi Írország (1,7 százalék), Románia (1,9 százalék), Bulgária (2,7 százalék) és az Egyesült Királyság (2,9 százalék).

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu