2021. április 14. szerda Tibor

Hírek - Növény

Októberi időjárás szeptemberben

Ha az ember a mai időjárásból indulna ki, a nappalok hosszát leszámítva, szinte minden elem inkább emlékeztet az október második felére, mit szeptemberre. Egyelőre a vénasszonyok nyarának nyoma sincs a térségünkben, de nem zárható ki, sőt elég valószínű, hogy a jövő hét időjárása már jobban fog kedvezni a betakarításokhoz.
 
 

Az aszályos területek mérete egyre csökken, és most az a legvalószínűbb, hogy szinte mindenhol meg fog szűnni. Ez annak köszönhető, hogy csütörtöktől vasárnapig ismétlődő jelleggel csapadékhullásra számíthatunk az ország területén egy az ország fölött tekeredő rendszer miatt.

Már csütörtök reggelig is jelentős mennyiségű csapadék hullott le, és ez várhatóan tovább fog emelkedni vasárnap estig

 – írja a met.hu.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon és nyugaton 1420-1470 foknap körül, az Alföldön pedig 1520-1620 foknap körül alakulnak. Ezek 200-250 foknappal az átlag fölötti értékek, emiatt jár előrébb a termésérés. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei jóval az átlag fölött, délen a tavalyi értékeket is meghaladva járnak.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén jól látszik, hogy elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben nagy a zöldtömeg aránya. A szántóföldek már rég nem zöldellnek, a napraforgó aratása zajlik, és hamarosan a kukoricát is betakarítják, ezt mutatják az Alföld és a Kisalföld kiterjedt barnás területei a képen. Az NDVI két időlépcső között, vagyis 8 nap alatt bekövetkezett változásának térképe szerint a legnagyobb zöldtömeg csökkenés az Alföld keleti felén és a Kisalföldön következett be.

A hét végére marad a változékony időjárás, pénteken inkább a Dunántúlon, szombaton és vasárnap pedig a keleti és az északi országrészben lesz nagyobb a csapadékhajlam,

de szórványos jelleggel a többi időszakban is előfordulhatnak záporok. A hőmérséklet alacsonyabb lesz, mint amit az év ezen szakában megszoktunk, inkább az októberre fog emlékeztetni, és a felhős területeken a napi hőingás is elég kicsi marad. Aki csak teheti érdemes lesz a betakarításokat a jövő hétre halasztani, mert akkor már várhatóan kevesebb helyen lesz csapadék, és a hőmérsékletek is meg fogják közelíteni a vénasszonyok nyarára elvárt meleget.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu