2021. június 22. kedd Paulina

Hírek - Növény

Óriási a baj a magyar almákkal: nem csak az árakkal van gond

Az egy évvel ezelőttinél 30-50 százalékkal alacsonyabb árakon, a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma. A minőség romlása miatt a nagy tételek ráadásul már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak.
 
 

Európában óriási a túlkínálat almából, a megszokott 11,5-12 millió tonna helyett 14 millió tonna körüli a termés, ami már a szüret idején feszültségeket okozott, az almatermelők pedig az alacsony átvételi árak miatt tüntettek is - mondta Ledó Ferenc, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak. Magyarországon az átlagtermés 550-600 ezer tonna körüli, de tavaly a nyár végi becslések szerint 700-750 ezer tonna alma termett, illetve Ledó Ferenc szerint elképzelhető a 850 ezer tonna is, a Fruitveb adatai szerint pedig ebből mindössze 200-230 ezer tonna az étkezési minőségű.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Mivel az érkezési alma iránt jóval méréskeltebb a kereslet, a termelők kilogrammonként csak 60-90 forintért tudják eladni, míg egy éve még 130-150 forint volt az ár. Ez a tavalyi árakhoz képest 30-50 százalékkal alacsonyabb, ugyanakkor komoly problémát okoz, hogy a megszokottnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma, a komoly minőségromlás miatt a nagy tételek pedig már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak. 

A léüzemek már leálltak, de a jövő hónapra megígért újraindulásuk esetén is várhatóan csak a lengyelországi, kilónként csupán 6 eurócenthez hasonló, alig 20 forintos áron veszik majd át a gyümölcsöt. Ez komoly kiesést okozhat majd az egyébként is nyomott, 65-90 forintos étkezésialma-árral kalkuláló termelőknek.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu