Lehet savanyún, édesen, sósan, sütve, főzve vagy éppen nyersen is fogyasztani, de egy biztos: ha a cékla mellett döntünk, rossz már nem lehet. Számos finom és egyben egészséges étel készíthető belőle, ráadásul a piacokon és az üzletekben egyaránt megvásárolhatjuk jó áron. Sőt, akár mi, magunk is termeszthetjük otthon a kertünkben. Ami pedig az értékesítés és az export-import arányt illeti, történtek jelentősebb változások az elmúlt év során, aminek viszont örülhetünk, hogy az árak még nem ugrottak meg túlzottan.
Magyarországon a KSH adatai szerint a cékla (retekkel, más hasonló gyökérfélékkel) külkereskedelmi egyenlege negatív. A behozatal (elsősorban Németországból) 11 százalékkal 8,7 ezer tonnára nőtt, míg a kivitel (döntően Romániába) 20 százalékkal 1,6 ezer tonnára csökkent 2020-ban az előző évihez képest. Értékét tekintve a cékla behozatala 18 százalékkal 1,88 milliárd forintra nőtt, kivitele 3 százalékkal 710 millió forintra csökkent ugyanekkor. A belföldi kilogrammos kiszerelésű cékla ára 18 százalékkal emelkedett (201 forint/kilogramm) 2020-ban az előző évihez képest. Az idei év első tíz hetében a belföldi cékla ára 7 százalékkal volt magasabb (171 forint/kilogramm), mint az előző év azonos időszakában.
2019-ben 2028 tonna cékla került exportra, míg tavaly ez már csak 1600 tonna volt. Az import azonban nőtt, hiszen 2019-ben 7900 tonnát importáltak, 2020-ban pedig már 8700 tonnát. Értékét tekintve pedig a behozatala 18 százalékkal 1,88 milliárd forintra nőtt, kivitele 3 százalékkal 710 millió forintra csökkent ugyanekkor.
Az AKI adatai szerint az I. osztályú belföldi cékla leggyakoribb bruttó termelői ára a Budapesti Nagybani Piacon az alábbiak szerint alakult: 2020. 10. hetében 160 forint volt egy kilogramm cékla, míg 2021-ben minimális csökkenés volt tapasztalható, hiszen a 10. héten 155 forint volt az ára. Most pedig a szezon közepén vagyunk, és szinte bárhol találkozhatunk ezzel a fantasztikus zöldséggel, válogathatunk a boltok, piacok kínálatából. A nagybani piacon 220-250 forint között árulják kilóját, a nagyobb üzletekben viszont már sokkal szélesebb skálán mozognak az árak: a sima, nyers cékla kilója 330 és 470 forint körül alakul, savanyúság formájában pedig kiszerelés-és márkafüggően 400 forinttól egészen 1100 forintig is terjedhet. Ha pedig a főzött biocékla mellett döntünk, akkor bele kell nyúlni a zsebünkbe, hiszen közel 2200 forintot kell fizetnünk kilójáért. Természetesen nemcsak ebben a formában vásárolhatjuk meg, hiszen italként, porként és például bébiételként is kapható.
Lehetünk vegetáriánusok, vegánok vagy éppen húsevők, a céklát nagyszerűen be tudjuk iktatni az adott étrendünkbe. Tele van ásványi anyagokkal, vassal és vitaminokkal, ráadásul számot jótékony hatása is van. Csakhogy néhányat említsünk:
Felhasználhatóság szempontjából pedig megint csak sokoldalú, hiszen ehetjük savanyúként, főzve, készíthetünk belőle pürét, levest, turmixot, salátát és még a chips is isteni belőle, így egészséges nassolnivalóként szolgálhat az étrendünkben. ha pedig valami édesre vágynánk, akkor nagyszerű süteményeket lehet belőle alkotni, mindemellett pedig szép, élénk színe miatt remek természetes színezék.
A cékla lényegében bárhol termeszthető és gyorsan fejlődő zöldség. Leginkább gyökeret fogyasztjuk, valójában minden része ehető. A vörös a legelterjedtebb céklaszín, de arany és csíkos változatok is léteznek. Bár nem tűri túl jól a hideget, egy enyhe fagynak még képes ellenállni és általánosságban jól érzi magát alacsonyabb hőmérsékletekben is. Mivel gyökérnövény, jó vízelvezetésű, szellős talajra van szüksége. A köves, agyagos talaj akadályozhatja a gyökerek rendes fejlődését, ezért ne ültessük ilyen jellegű talajba. Éppen ezért fontos az is, hogy mikor ültetjük: meg kell várni, míg tavasszal a talaj felmelegszik és szárazabbá válik. Az ideális talajhőmérséklet 10°C. Ha pedig ősszel ültetjük, akkor az első várható fagy előtt legkésőbb egy hónappal el kell ültetni az utolsó magokat az évben. Azt pedig tartsuk szem előtt, hogy a céklák nem alkalmasak átültetésre, és mindig közvetlenül magból érdemes termeszteni őket. Egy része a felszín felett fejlődik, ezért ne ültessük túl mélyre őket. A legideálisabb mélység a 1,5-2,5 centiméter, és figyeljünk arra is, hogy az ültetett céklák közötti távolság 5-8 centiméter legyen. A teljes kifejlettség elérése fajtától függően változik, de általában 55 nappal kell számolnunk az ültetés után.
Címlapkép: Getty Images
![]() |
Portfolio Digital Transformation 2022Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni! |
![]() |
Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022Ingyenes esemény a Tisia Hotelben |