Rengeteg vidéki magyar örülhet: sok gazda problémája oldódhat most meg

Rengeteg vidéki magyar örülhet: sok gazda problémája oldódhat most meg

agrarszektor.hu
Több évtizedes kívánsága válik valóra azoknak a vidéki embereknek, akiknek fontos a levegő minősége azzal, hogy mezőgazdasági fóliahulladék-gyűjtő pont létesült Derekegyházán - jelentette ki az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a derekegyházi mezőgazdasági fóliahulladék-gyűjtő pont átadásán.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Farkas Sándor elmondása szerint az újrahasznosítás révén a mezőgazdaságban keletkező műanyaghulladék új életre kel, rekeszek, ládák, vödrök, palántaládák, alátétek, gyeprácsok, padozatelemek, hófogók formájában használhatják tovább azokat - írja közleményében az Agrárminisztérium. Magyarországon több mint 10 ezer tonna hulladék képződik évente, amelynek gyűjtése, hasznosítása megoldatlan probléma volt mindeddig. A kormány 280 millió forint támogatást nyújtott a mezőgazdasági fóliahulladékok gyűjtési rendszerének kiépítéséhez. Az összegyűjtött hulladék feldolgozására létesült technológia magyar szabadalom, már működik is néhány feldolgozó, de továbbiak létesítésére is nagy szükség van - hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

Nem csak a háztartásokban, de a mezőgazdasági termelés során is keletkezik műanyaghulladék - különösen a fólia alatti termesztéséről is híres Csongrád-Csanád megyében - így az ország ezen vidékén is régóta gond, hogy mit tegyenek ezzel az anyaggal - fogalmazott Farkas Sándor. A mezőgazdasági fóliahulladék feldolgozásával, az újrahasznosítással új érték keletkezik, megoldva ezzel sokak gondját, egyúttal védve környezetünket - mondta.

Nagy Lajos, a mezőgazdasági műanyaghulladék feldolgozását lehetővé tévő cég ügyvezetője elmondta, hogy 100 db speciális gyűjtőkonténert helyeznek ki az egész országban, Csongrád-Csanád megyében Derekegyházán kívül is továbbiakat. Kifejtette: a gyűjtési rendszer olyan innovációra épül, melynek révén, a fóliahulladékból olyan alapanyagot gyártanak, amelyből a mindennapokban, így a mezőgazdaságban is rendszeresen használt eszközök készülnek. A most kiépülő rendszer elsősorban a lakosságot, a kisebb mezőgazdasági vállalkozásokat célozza, a végeredmény az egész ország, valamennyiünk hasznára válik - fogalmazott.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?