2021. április 23. péntek Béla

Hírek - Növény

SAJTÓKÖZLEMÉNY: Juhászok, kecsketartók, támogatás kérhető elektronikus egyedi jelölőeszközre! – hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara!

A juh- és kecsketartók 2012. február 1. és február 28. között támogatási kérelmet nyújthatnak be a juh és kecskeállomány elektronikus egyedi jelölését biztosító eszközök beszerzéséhez illetve a beszerzés költségeinek részbeni, utólagos megtérítéséhez. A dotáció az állatok jelölésére vonatkozó uniós kötelezettség teljesítését segíti, az alkalmazott elektronikus jelölőeszköz beszerzésének költségeihez utólag járul hozzá - olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.
 
 

A támogatás a 79/2011. (VIII. 3.) VM rendelet alapján igényelhető.

A támogatás kizárólag a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal által engedélyezett és a www.enar.hu honlapon közzétett elektronikus jelölőeszközök beszerzéséhez igényelhető, ha az az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszerben (ENAR) az ENAR-szám alapján a kérelmező tenyészetéhez van hozzárendelve. A támogatás emellett csak azokat a juh- és kecsketartókat illeti meg, akik szerepelnek a Tenyészet Információs Rendszerben, eleget tesznek a vonatkozó ENAR rendelet előírásainak, és legalább 10 állattal rendelkeznek.

Egy adott juh vagy kecske ENAR-számon nyilvántartott elektronikus jelölőeszköz csak egyszer támogatható az öt év alatt. Ha azonban az azonosító az állat füléből kiesett, elveszett vagy olyan mértékben károsodott, hogy nem olvasható rajta a jel, a pótlására legfeljebb két alkalommal igényelhető támogatás a támogatási időszak során.

A támogatási kérelem február 1-től február 28-ig postázható a Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által rendszeresített és a honlapján közzétett – 23/2012. (I. 25.) MVH közlemény - formanyomtatványon, egy példányban az MVH székhely/lakóhely szerint illetékes megyei kirendeltségéhez.

A határidő jogvesztő, azaz a késve postázott kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül elutasítják, ahogyan azok támogatási kérelmét is, akik nem a rendszeresített nyomtatványon nyújtották be vagy nem rendelkeznek regisztrációs számmal, saját bejelentett bankszámla számmal, avagy nem jelentették be a KKV-kódjukat, illetve eredeti aláírásukkal nem hitelesítik a főlapot – emlékeztet a kamara.

Azt is érdemes tudni, hogy a kérelem egyben kifizetési kérelemnek is minősül, amelyet az MVH a beérkezés sorrendjében bírál el. Ha a benyújtási időszakban egy ügyfél több támogatási kérelmet is beküldött, azokból a legkorábban postázottat bírálják el.

A támogatási időszak alatt, a következő években február 1. és február 28., valamint augusztus 1. és augusztus 31. között nyújthatók be a juh- és kecskeállományok azonosítására és nyilvántartására szolgáló elektronikus egyedi jelölőeszközök beszerzésének költségeit utólagosan mérséklő támogatások kérelmei – figyelmeztet a Magyar Agrárkamara.

A támogatás normatív jellegű, az állatlétszámtól független, és degresszív, tehát összege az öt év alatt fokozatosan csökken. Így amíg a 2010-ben gyártott és beszerzett egyedi jelölőeszközökre 1,02 eurót kaphattak az állattartók, a 2011-ben gyártott és beszerzett eszközök után, ennek már csak a 80 százaléka (0,82 euró), az utolsó évben (2014-ben) pedig már csak 20 százaléka, azaz 0,2 euró igényelhető.

Az állattartók a kérelem benyújtási időszak kezdete előtt, de legkorábban a kérelem benyújtását megelőző naptári évben – 2011-ben - megrendelt és legyártott, még nem támogatott elektronikus jelölőeszközök után jogosultak támogatást igényelni – hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara.

 

Forrás: MA

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu