Sok magyar gazda mond le erről az állatról: vészesen fogynak az állományok

Sok magyar gazda mond le erről az állatról: vészesen fogynak az állományok

agrarszektor.hu
Nagy valószínűséggel az idén is folytatódik a magyarországi állatállományok visszaesése az elmúlt időszakban az ágazatot érintő számos kihívás miatt. Nehéz helyzetben vannak tehát a hazai állattartók, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége szerint a húsmarha- és juhtartók elsősorban a takarmányhiány miatt kényszerültek az állományuk csökkentésére, de a tejelőtehén- és a kocalétszám is tovább csappan majd.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Idén tovább csökkenhet idén az állatállomány Magyarországon, a húsmarha- és juhtartók elsősorban a takarmányhiány miatt kényszerültek eddig az állományuk csökkentésére, de a tejelőtehenek és a kocák száma is kevesebb lesz 2023-ban, mint a korábbi években - írja a Magyar Nemzet Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének főtitkárának, az Állattenyésztők.hu-n közzétett írása alapján. A szakember szerint az idén az állattenyésztés kibocsátása a legjobb esetben is csak szinten marad, ami a hatékonyság növekedésének lesz köszönhető. 

Az állatállomány egyébként már a múlt évben is jelentősen csökkent. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a szarvasmarha-állomány a 2022. júniusi 902 ezerről decemberre 885 ezerre esett, míg sertésből a júniusi 2,7 millió helyett decemberben már csak 2,6 milliót tartottak a hazai telepeken. A visszaesés az anyakockák számában is tetten érhető, a létszám fél év alatt mintegy százezerrel lett kevesebb, decemberben alig érte el a 148 ezret. A juhlétszám is jelentősen csökkent, a júniusi 928 ezer helyett decemberben már csak 871 ezer példányt tartottak számon az országban.

A külső körülmények - a piaci helyzet alakulása, az időjárás, az uniós többletelőírások és a szigorúbb szabályok, valamint a fogyasztói elvárások - és a jövedelmezőség romlása miatt óriási jelentősége van és lesz annak, hogy az állattartóknak nyújtható támogatási lehetőségeket maximálisan kihasználják. Kulcsfontosságú, hogy a támogatások kifizetése a lehető leggyorsabban megtörténjen. Sajnos 2022-ben az amúgy is nehéz helyzetet tetézte a korábbi évekhez képest is lassabb folyósítás, valamint egyes támogatások felfüggesztése. Bízunk benne, hogy 2023-ban erre nem kerül sor

- mutatott rá Wagenhoffer Zsombor. A szakember úgy látja, hogy a hazai tenyésztésszervezés támogatásának is nagyobb hangsúlyt kellene kapnia.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?