Sok magyar gazda mond le erről az állatról: vészesen fogynak az állományok

Sok magyar gazda mond le erről az állatról: vészesen fogynak az állományok

agrarszektor.hu
Nagy valószínűséggel az idén is folytatódik a magyarországi állatállományok visszaesése az elmúlt időszakban az ágazatot érintő számos kihívás miatt. Nehéz helyzetben vannak tehát a hazai állattartók, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége szerint a húsmarha- és juhtartók elsősorban a takarmányhiány miatt kényszerültek az állományuk csökkentésére, de a tejelőtehén- és a kocalétszám is tovább csappan majd.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Idén tovább csökkenhet idén az állatállomány Magyarországon, a húsmarha- és juhtartók elsősorban a takarmányhiány miatt kényszerültek eddig az állományuk csökkentésére, de a tejelőtehenek és a kocák száma is kevesebb lesz 2023-ban, mint a korábbi években - írja a Magyar Nemzet Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének főtitkárának, az Állattenyésztők.hu-n közzétett írása alapján. A szakember szerint az idén az állattenyésztés kibocsátása a legjobb esetben is csak szinten marad, ami a hatékonyság növekedésének lesz köszönhető. 

Az állatállomány egyébként már a múlt évben is jelentősen csökkent. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a szarvasmarha-állomány a 2022. júniusi 902 ezerről decemberre 885 ezerre esett, míg sertésből a júniusi 2,7 millió helyett decemberben már csak 2,6 milliót tartottak a hazai telepeken. A visszaesés az anyakockák számában is tetten érhető, a létszám fél év alatt mintegy százezerrel lett kevesebb, decemberben alig érte el a 148 ezret. A juhlétszám is jelentősen csökkent, a júniusi 928 ezer helyett decemberben már csak 871 ezer példányt tartottak számon az országban.

A külső körülmények - a piaci helyzet alakulása, az időjárás, az uniós többletelőírások és a szigorúbb szabályok, valamint a fogyasztói elvárások - és a jövedelmezőség romlása miatt óriási jelentősége van és lesz annak, hogy az állattartóknak nyújtható támogatási lehetőségeket maximálisan kihasználják. Kulcsfontosságú, hogy a támogatások kifizetése a lehető leggyorsabban megtörténjen. Sajnos 2022-ben az amúgy is nehéz helyzetet tetézte a korábbi évekhez képest is lassabb folyósítás, valamint egyes támogatások felfüggesztése. Bízunk benne, hogy 2023-ban erre nem kerül sor

- mutatott rá Wagenhoffer Zsombor. A szakember úgy látja, hogy a hazai tenyésztésszervezés támogatásának is nagyobb hangsúlyt kellene kapnia.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?