Sok magyar gazda mond le erről az állatról: vészesen fogynak az állományok

Sok magyar gazda mond le erről az állatról: vészesen fogynak az állományok

agrarszektor.hu
Nagy valószínűséggel az idén is folytatódik a magyarországi állatállományok visszaesése az elmúlt időszakban az ágazatot érintő számos kihívás miatt. Nehéz helyzetben vannak tehát a hazai állattartók, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége szerint a húsmarha- és juhtartók elsősorban a takarmányhiány miatt kényszerültek az állományuk csökkentésére, de a tejelőtehén- és a kocalétszám is tovább csappan majd.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Idén tovább csökkenhet idén az állatállomány Magyarországon, a húsmarha- és juhtartók elsősorban a takarmányhiány miatt kényszerültek eddig az állományuk csökkentésére, de a tejelőtehenek és a kocák száma is kevesebb lesz 2023-ban, mint a korábbi években - írja a Magyar Nemzet Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének főtitkárának, az Állattenyésztők.hu-n közzétett írása alapján. A szakember szerint az idén az állattenyésztés kibocsátása a legjobb esetben is csak szinten marad, ami a hatékonyság növekedésének lesz köszönhető. 

Az állatállomány egyébként már a múlt évben is jelentősen csökkent. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a szarvasmarha-állomány a 2022. júniusi 902 ezerről decemberre 885 ezerre esett, míg sertésből a júniusi 2,7 millió helyett decemberben már csak 2,6 milliót tartottak a hazai telepeken. A visszaesés az anyakockák számában is tetten érhető, a létszám fél év alatt mintegy százezerrel lett kevesebb, decemberben alig érte el a 148 ezret. A juhlétszám is jelentősen csökkent, a júniusi 928 ezer helyett decemberben már csak 871 ezer példányt tartottak számon az országban.

A külső körülmények - a piaci helyzet alakulása, az időjárás, az uniós többletelőírások és a szigorúbb szabályok, valamint a fogyasztói elvárások - és a jövedelmezőség romlása miatt óriási jelentősége van és lesz annak, hogy az állattartóknak nyújtható támogatási lehetőségeket maximálisan kihasználják. Kulcsfontosságú, hogy a támogatások kifizetése a lehető leggyorsabban megtörténjen. Sajnos 2022-ben az amúgy is nehéz helyzetet tetézte a korábbi évekhez képest is lassabb folyósítás, valamint egyes támogatások felfüggesztése. Bízunk benne, hogy 2023-ban erre nem kerül sor

- mutatott rá Wagenhoffer Zsombor. A szakember úgy látja, hogy a hazai tenyésztésszervezés támogatásának is nagyobb hangsúlyt kellene kapnia.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?