2020. augusztus 12. szerda Klára

Hírek - Növény

Spanyolország 17 millió tonna takarmánygabona importjára kényszerül

Nemcsak Németországban, hanem Spanyolországban is baj van a takarmánykészletekkel: idén 25 százalékkal kevesebb gabonafélét tudnak betakarítani, mint tavaly, amiből az következik, hogy rengeteg etetésre alkalmas kalászos terményre lesz szükségük. Kukoricából viszonylag jól tartják magukat.
 
 

Spanyolországban februárban abnormálisan magas hőmérsékleteket mértek, és nem esett az eső. A csapadék áprils közepén érkezett meg, azonban erős lehűléssel. A május végén beköszöntő nyárban helyrejöttek a fejlődésükben megtorpanó állományok, viszont az időjárás sokat szárított az egyébként is szerény vízkészlettel rendelkező talajokon.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A rendezvényen szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!
A spanyol időjárás évek óta egyre kedvezőtlenebb az őszi vetésű gabonafélék számára, ami ezek vetési területének csökkenését hozta.

Az elvetett búza területe 4 év alatt 11 százalékkal zsugorodott, a korán betakarítható árpáé viszont kis mértékben növekedett (+1,5%), a búza-árpa hibrid, a tritikálé vetésterülete pedig 5 százalékkal nőtt.  A legnagyobb területet Spanyolroszágban az árpa foglalja el 2,6 millió hektárral, míg a búzát 1,9 millió hektáron termesztik. A tritikálé kis jelentősségű őszi kalászos, csak 226 ezer hektáron tenyészik. A kukorica termőterülete a búza visszaszorulásával párhuzamosan nő. A jelenlegi piaci helyzetben a spanyol termelők igyekeznek a korán lekerülő őszi árpa után is elvetni egy másodvetésű kukoricát, aminek - öntözés mellett  - minden esélye megvan a teljes termésre a hosszúra nyúló indiánnyárban.

Ibériai sertés (Forrás: shutterstock)

Mint látjuk, a spanyol gabonapaletta elsősorban az állattenyésztés céljait szolgálja. Idén összesen 18 millió gabonatermésre van kilátás az országban, ami csapnivaló eredmény. A tavalyi rekordhozamok után most 25 százalékos terméscsökkenést prognosztizál az USDA. Ugyanakkor Spanyolország állattenyésztési ágazata virul, és egyre több takarmányt igényel. Ezért a 2019/20-as gazdasági évben legalább 17 millió tonna takarmánygabona beszállítására kényszerül az ország az amerikai elemzők szerint.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu