Súlyos a helyzet a magyar földeken: rengeteg gazda kerülhet most bajba

Súlyos a helyzet a magyar földeken: rengeteg gazda kerülhet most bajba

agrarszektor.hu
A múlt hét második felében még mérsékelten meleg, nagyrészt száraz időben lehetett haladni a mezőgazdasági munkákkal, majd hétfőtől egyre nagyobb területen tért vissza a forróság, sajnos jelentősebb csapadék nélkül. A talajok egyre többfelé kritikusan szárazak, és az időjárási frontok a következő egy hétben északnyugati, északi irányból súrolják hazánkat, ezért főként az északi országrészben számíthatunk a hétvégén záporokra, zivatarokra, az ország nagy részén számottevően nem enyhül a szárazság.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mögöttünk álló egy hétben csak a Kisalföldön és a Bakonyban hullott számottevő mennyiségű csapadék, ott vasárnap hajnalban, előbbi helyen pedig csütörtök hajnalban is előfordultak kiadósabb záporok - írja a met.hu. Máshol jellemzően csak jelentéktelen záporok fordultak elő. Így, bár július közepén sokfelé hullott bőséges csapadék, az elmúlt 30 nap csapadékösszege a Dunántúl területének felén a keleti ország háromnegyedén 10-60 mm-rel a sokéves átlag alatt marad. Az átlagtól vett pozitív eltérés csak a Kisalföldön, Budapest környékén, a Pécstől délre eső tájakon és a Nyírségben figyelhető meg összefüggő, nagyobb területeken, máshol, csak egy-egy felhőszakadás által érintett foltban tapasztalható. A talajok felszín közeli és felső fél méteres rétege egyaránt tovább száradt a múlt hét eleje óta. Lassan fogynak a tartalékok a mélyebb talajrétegekből is, a felső egy méteres réteg is kritikusan száraz, vagyis a növények számára hasznosítható vízmennyiség kevesebb, mint 40%-át tartalmazza az Alföld jelentős részén, és a Dunántúl középső tájain is. A felszín száradásához az elmúlt napokban gyakran élénk szél, és a hét eleje óta egyre magasabb hőmérséklet is hozzájárult. A héten újabb hőhullám érte el hazánkat, és szerdán az idén már sokadszor, 34-39 fok közé melegedett a levegő.

A búza aratása még mindig folyamatban van, de már sokfelé végeztek a betakarítással, ahogy az árpa és a repce aratása is véget ért. A napraforgó és a kukorica számára, ahol nem pusztított jég vagy erősen viharos szél, ott életmentő volt a július közepi nagy mennyiségű csapadék, de további jelentős esőre lenne szüksége ezen növényeinknek. A napraforgó már egyre többfelé a virágzás végén jár, a kukorica még virágzik. Mindkét növényre jellemző, hogy a szárazság és a hőség miatt eléggé vegyesen fejlődtek az állományok, jelentősen lemaradt, gyengén fejlett, alacsony, elöregedett táblák is láthatók. A Tiszántúlon látni derékig érő kukoricatáblákat is. A növények a tavasszal és a nyár első felében elszenvedett lemaradást sokfelé már nem fogják tudni bepótolni, mai tudásunk alapján átlag alatti termésátlagokra lehet számítani.

A következő napokban északon, északnyugaton változékonyabbra fordul időjárásunk, míg délen, délkeleten egyelőre marad a hőség. Pénteken még országszerte napos, jellemzően száraz időben lesz részünk, legfeljebb nyugaton lehet egy-egy zápor, zivatar. Szombaton és vasárnap időjárási frontok súrolják térségünket északnyugati irányból, így országszerte több lesz a gomolyfelhő, de záporok, zivatarok mindkét napon főként az északi országrészben várhatók, hevesebb zivatarok, károkat okozó jégesővel, felhőszakadással is előfordulhatnak, de területi átlagban az ország északi harmadán is 10 mm alatt valószínű a csapadék mennyisége. A hőmérséklet csúcsértéke szombaton északon, északnyugaton 30 fok alá esik vissza, míg a déli és keleti tájakon marad a 33-34 fok körüli meleg, és vasárnap is hasonlóan alakul a hőmérséklet területi eloszlása. A pénteki szélcsendes nap után szombaton országszerte élénk, vasárnap erős, többfelé viharos széllökésekre lehet számítani. Hétfőn egy hidegfront mögött szárazabb, de hűvösebb légtömegek érkeznek fölénk, a jövő hét első felében csak helyenként alakulhatnak ki záporok, zivatarok, a hőmérséklet pedig a hét első napján a legmelegebb órákban is az ország nagy részén 30 fok alatt alakul. Keddtől ismét melegedés kezdődik. A talajok az előttünk álló egy hétben az ország jelentős részén tovább száradnak, csak egy-egy intenzívebb zápor által érintett területen lehet némi feltöltődés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58