2021. június 22. kedd Paulina

Hírek - Növény

Szabad kezet kapnának a fejlesztők: Így csinálhatnak a GMO-ból hagyományos terményt!

Számos új genetikailag módosított termény kikerülhet a GMO-k köréből, ha a kormányzat új biotechnológiai szabályozását elfogadja a törvényhozás. Az új javaslat egyértelműen a fejlesztőknek kedvez. Csökkenti a bejelentéssel kapcsolatos költségeiket és bővíti a piacukat.
 
 

Az új szabályok a minisztérium szerint csökkentik a genetikailag módosított növények fejlesztésének költségeit. A múlt héten benyújtott jogszabály szerint a

mentesülhetnek a GMO-szabályozás alól azok a növények, amelyekben a módosított tulajdonságok "hasonló jellegűek, mint amelyeket hagyományos nemesítési technikákkal is el lehet érni".

Ráaádásul a fejlesztők maguk dönthetnék el, hogy az új tulajdonság ebbe a kategóriába tartozik-e - írja a bloomberg.com. Az agrárminisztérium úgy számol, hogy ha elfogadják a javaslatot, akkor átlagosan 3,6 millió dollárt spórolnak a fajtatulajdonosok minden új, génmanipulációval kifejlesztett árunövényen, ha az nem esik az Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatal, vagy a Környezetvédelmi Minisztérium hatálya alá. Ha egyéb kormányzati szerv is szabályozná a termény forgalmazását, akkor további 730 ezer dolláros megtakarítás érhető el az új javaslattal.

 

Ez a fajta józan megközelítés több választási lehetőséget ad a gazdálkodók és a fogyasztók kezébe is” 

– kommentálta a hírt az agrárminisztérium Marketing- és Szabályozási Hivatalának munkatársa, Greg Ibach. A javaslat az Obama-kormányzat szabályozását váltja, amelyet 2017. januárjában fogadtak el, de később a Trump-kormányzat visszavonta. Az agrárminisztérium szerint azért is volt szükség az új szabályokra, mert a régebbi verzió túlságosan sok adminisztrációs terhet állított a GMO-termékek fejlesztői elé és elfojtotta az innovációt.

A mostani törvényjavaslat 1987 óta az első, amelyik komolyabban felülvizsgálja a biotechnológiával kapcsolatos rendelkezéseket – közölte a minisztérium. A szövegezését augusztus 5-ig lehet véleményezni, azután a minisztérium elkészíti a végleges verziót.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu