Szörnyű pusztítást végzett a fagy ezekben az ültetvényekben: tehetetlenek a termelők

Szörnyű pusztítást végzett a fagy ezekben az ültetvényekben: tehetetlenek a termelők

agrarszektor.hu
Bőséges virágzással indult a csonthéjasok szezonja Spanyolországban, a kezdeti örömnek azonban hamar vége szakadt, több körzetben ugyanis olyan erős lehűléseket hoztak a március 19-21. közötti éjszakák, hogy a fagyok az elpusztított virágok mellett az esetlegesen megmaradó gyümölcsök minőségében is kárt tehettek. A szektor idei évi szezont illető várakozásai jelentősen megváltoztak, iparági szereplők szerint a fagyok oly mértékű veszteséget okozhattak, mely teljesen megváltoztatja az idei évről alkotott előzetes elképzeléseiket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Látványos és bőséges virágzással indult a csonthéjasok szezonja Spanyolországban, különösen a korai termésű régiókban - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Azonban a kezdeti örömnek hamar vége szakadt, Lleida és Huesca körzetében a március 19-21. közötti éjszakák erős lehűléseket hoztak. A hőmérséklet jócskán 0°C alá zuhant ezeken az éjszakákon, a leghosszabb ideig tartó és legnagyobb mértékű lehűlés március 20-án szombaton éjjel volt tapasztalható. A szektor idei évi szezont illető várakozásai jelentősen változtak, iparági szereplők szerint a fagyok oly mértékű károkat okozhattak, mely teljesen megváltoztatja az idei évről alkotott előzetes elképzeléseiket.

Termelők és termelői szervezetek egybehangzó jelentései szerint a károk súlyosak, mivel a fagyok az elpusztított virágok mellett az esetlegesen megmaradó gyümölcsök minőségére is negatív hatással lehetnek. Bár a betakarítás még sokára lesz és ez idő alatt is bekövetkezhetnek olyan időjárási események, melyek további terméskieséseket okozhatnak, az iparág már most a tavalyihoz hasonlóan alacsony termésmennyiségekkel számol. Tavaly 30% körüli volt a fagyok okozta terméskiesés, idén könnyen előfordulhat ennél is nagyobb mértékű, ha az időjárás nem kedvezően alakul.

A lehűlések mértéke Lleidától északra, a Pireneusok hegyeihez közelebbi területeken nagyobb volt, így ott a károk is súlyosabbak. Lleidától délre vegyesebb a kép, egyes táblákban szinte érintetlenek vagy csak az amúgy is szükséges ritkítást végezték el a lehűlések, míg másokban jelentősek a károk. Március 20-án és 21-én hajnalban Lleidától északra egyes területeken -5°C alá csökkent a hőmérséklet és ez az állapot hosszú ideig maradt fenn, ebben a térségben a károk mértéke akár 80-90%-os is lehet. Egyes termelők szerint a teljes kajszitermés oda, de az őszibarack és a nektarin nagyobb része is megsemmisült. Egy termelő szerint Lleida körzetében a potenciális kajszitermés fele már biztosan kiesett.

Manuel Simón, az AFRUCAT (a katalán gyümölcstermesztők és kereskedők szövetségének) igazgatója elmondta, Lleida körzetéből több helyről is jelentettek fagykárokat a termelők. Ahogy fogalmazott, ebben a térségben emberemlékezet óta ez volt a legnagyobb kiterjedésű fagyhullám, és bár sok termelő próbált védekezni fagyvédelmi öntözéssel vagy gyertyával, a károk valóban súlyosak lehetnek. Ezek mértéke azonban még nem világos, mivel a csak megfázott és megmaradt virágokból sem biztos, hogy érdemi termés lesz. Lleida térségében június közepén indul a csonthéjas szezon és egészen szeptember közepéig tart, a károk mértékét illetően számszerűsíthető tényekről majd csak a szezon folyamán lehet beszélni az igazgató szerint.

Huesca körzetében a hőmérséket -4°C környékén mozgott, a termelők fagyvédelmi eszközeikkel igyekeztek mérsékelni a károkat. Az UAGA (az aragóniai mezőgazdasági termelők egyesülete) vezetője, Oscar Moret beszámolója szerint a térségben a leginkább érintett kultúrák a cseresznye és a kajszi. Zaragoza környékén -3 - -3,5°C volt a lehűlések mértéke, fagy elleni védekezésre ezeken a területeken is szükség volt, melyet ezen a területen jellemzően fagyvédelmi gyertyákkal oldanak meg.

Murcia körzetét is érintették a fagyok, itt meglehetősen rossz a helyzet, iparági szereplők szerint a Murciától nyugatra-északnyugatra lévő területeken, Caravaca környékén a teljes kajszitermés odaveszett és a mandula is jelentős károkat szenvedett. Juan Pedro Martinez, a térség gyümölcstermelőit tömörítő egyik TÉSZ elnöke szerint a -2,6°C és -4,9°C közötti lehűlések éppen a legérzékenyebb stádiumban érték a virágzásban lévő állományokat, így a veszteségek igen jelentősek, a termelők elkeseredése érthető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?